Това лято събор на Рожен няма да има. Решението беше обявено още миналата година от главния организатор - Община Смолян, но с настъпването на юли все повече хора започнаха да питат за Рожен. И общината, и специалистите обаче са категорични, че национално фолклорно събитие от такъв мащаб не може да се прави всяка година. Мненията събра кореспондентът ни в Смолян Величка Петкова.

Националният фолклорен събор на Роженските поляни беше възстановен през 2015-а година след 9-годишно прекъсване. С възраждането му и големия интерес организаторите бяха вдъхновени и направиха още един събор – миналата година.

Николай Мелемов – кмет на Смолян
"Вторият беше по-слаб, а и това си е наистина сериозно натоварване за една средна община като нашата, затова и решихме тази година да пропуснем, още повече че преди, когато са се правили до 2006-а, винаги са били с голяма помощ от Министерство на културата."

Без помощта на държавата и с бюджет от 40 хиляди лева, без да се броят всички допълнителни разходи и труда на поне 50 служители и доброволци, Община Смолян няма как да се справи с мащабната организация. А освен това специалистите са категорични, че народната традиция повелява друго.

Златина Узунова – народна певица
"Рожен е едно събитие, което трябва да се помни и тачи, една традиция на народа, която трябва да се уважава. Рожен се е състоял през 3-4 години и това е една логика на народа прекрасна, защото, ако Рожен е всяка година, няма да има интерес."
Костадин Илчев – гайдар
"Мисля че най-малко през три години трябва да се прави, за да могат хората и да се затъжат за планината, за въздуха, за природата."

Община Смолян не се е отказала да организира събора на Рожен. Но ще подложи на обсъждане периодичността на националното фолклорно събитие, за да е наистина национално и да си тежи на мястото.