НОВИНИ

Няма да има яснота за точната сума, която Лондон ще плати за Брекзит

Великобритания ще плати 40 милиарда паунда по сметката за напускане на Европейския съюз, но крайната сума ще остане в тайна. Според британския вестник "Сънди таймс" премиерът Тереза Мей се е споразумяла с Брюксел да бъде платена по-висока сума по развода. В замяна Лондон ще договори условия за новото си търговско споразумение с Общността още в началото на декември на срещата на върха.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:03, 26.11.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света

40 милиарда - много повече от предварително обявеното по сметката за развода, но пък с гарантирани по-добри условия за Великобритания след напускането на ЕС. Това, според "Сънди таймс", е част от тайна договорка между британското правителство и Брюксел.

Вестникът се позовава на анонимни високопоставени източници, според които окончателната сметка за Брекзита ще остане засекретена, а в документа няма да има посочена конкретна сума.

Твърди се, че Тереза Мей е уверила екипа от преговарящи от европейска страна, че на следващата среща в Брюксел на 4 декември Великобритания ще приеме условията да плати по-висока сметка за излизането. Освен това след фактическото напускане на Съюза през 2019 г., на Острова ще има преходен период от поне 2 години, в които европейските наредби ще продължат да са в сила.

Европейските лидери дадоха срок до 4 декември за постигане на реален напредък по преговорите. Очаква се на срещата на върха Лондон да посочи областите, в които ще спази вече поетите финансови задължения, но те няма да са определени в писмена форма, за да се избегне политически шум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение от 3.8 по Рихтер е регистрирано край Клисура
Земетресение от 3.8 по Рихтер е регистрирано край Клисура
Мащабни антиправителствени протести в Румъния
Мащабни антиправителствени протести в Румъния