НОВИНИ

Няма да разреждат и прехвърлят трихлоретана в "Полимери"

Приключи подмяната на настилката в девненския завод „Полимери“ там, където са цистерните с опасния трихлоретан. Според становището на експертите риск от изтичане няма. В най-скоро време ще бъде подписан и договорът с фирмата изпълнител на обществената поръчка за утилизация на опасните вещества, след като комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбата на другата фирма.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
17:10, 30.03.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Приключи полагането на бетонна и химически устойчива настилка. Повредените фуги от вътрешните стени на котлована са запълнени със специална силиконова изолация и за момента цистерните са обезопасени. Ремонтът възлиза на около 320 хиляди лева.

Тодор Йотов, областен управител на Варненска област
„Покрито е дъното и вала, триметров вал, който огражда резервоарите с нова, бетонова заливка, което ще предпази от евентуален разлив при започването на изнасянето на трихлоретана.“

Отпада намерението да се прехвърля трихлоретанът от едната цистерна в другата, тъй като преливането е опасно, а към момента цистерните са укрепени. Няма да се сваля и киселинността на веществото, макар точно тя да е причина за пробойните.

Тодор Йотов, областен управител на Варненска област
„Разходът, който трябва да бъде направен за сваляне на киселинността е в рамките на 150 000 лв.“

По-рано от очакваното ще започне извозването на трихлоретана от девненския завод, прогнозира Тодор Йотов. Според него това може да се случи още през ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев очаква кабинет на националното единение
Президентът Радев очаква кабинет на националното единение
Четири присъди за купуване на гласове в Плевенско
Четири присъди за купуване на гласове в Плевенско