COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Устройственият план на Борисовата градина не предвижда ново строителство

Тази вечер в университета по архитектура, строителство и геодезия се проведе първото официално общественото обсъждане на Подробния устройствен план на Борисовата градина. Авторът на проекта проф. Атанас Ковачев е категоричен, че няма опасност от застрояване в нея. Следващото обсъждане ще е на 26 юни.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:22, 05.06.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Още преди началото на общественото обсъждане арх. Ковачев обяви, че след като хората масово не подкрепят идеята на възстановяване на климатичното училище в Борисовата градина, той ще се откаже от нея.

арх. Атанас Ковачев: Аз поставих тези обекти, защото с това спечелих националния конкурс. Нашето основно желание е да върнем публични характер на парка, да бъде за гражданите, за гостите на столицата, с минимум и никакво застрояване.
;

И кметът на София, и граждани не са съгласни и с преместването на конната база, комплекса „Спортна София“, и превръщането на останките от стадион „Юнак“ в амфитеатрална ливада.

Всички тези идеи целят да разширят парка визуално и да се създаде още една алея.

арх. Атанас Ковачев: И там конната база затваря изпълнението на тази идея. Ако тя остане, ще трябва да търсим друго решение.
;

Според общинския съветник Воислав Тодоров е голям пропуск, че в предложения подробен устройствен план не са включени и историческите части на парка, които сега се намират в Ловния парк.

Войслав Тодоров, общински съветник: 65 декара гъсто залесена гора, която трябва да бъде изсечена и застроена и този подробен план не я защитава и това е най-големият проблем.

Неясни засега остават и съдбата на автокъщата и битовия ресторант, които по план трябва да бъдат премахнати.

Къпалнята „Мария Луиза“ и летният театър трябва да бъдат възстановени максимално близо до първоначалния си вид и предназначение, предвижда още планът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На плажа: По-малко спасители, по-малко медици. БЧК – против
На плажа: По-малко спасители, по-малко медици. БЧК – против
В началото на летния сезон: Как да се намали броят на удавянията в България?
В началото на летния сезон: Как да се намали броят на удавянията в България?