НОВИНИ

Няма да се въвежда задължителна матура по математика, обявиха от МОН

Няма да се въвежда задължителна матура по математика, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по повод искането на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

bnt avatar logo
от БНТ
19:37, 02.04.2019
Чете се за: 00:25 мин.
Още

По думите му ще се търсят други инструменти, с които да се провокира в по-голяма степен интересът за учене на децата в областта на природо- математическите науки, защото те са в основата на професиите с най-остър дефицит на кадри - инженери, медици, специалисти по информационни технологии.

;
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Засега не предвиждаме да предлагаме промяна в Закона за предучилищното и училищното образование. Това не означава, че не се вслушваме в тяхното предложение. От догодина ще имаме за първи път външно оценяване по математика след 10-ти клас, но ние, това, което ще се опитваме да направим е все по-голяма част от изпитите да бъдат интегрални.
Със Закона за предучилищното и училищното образование възприехме компетентностния подход. Компетентностният подход означава повече интердисциплинарност, повече умения, не толкова и само знания по конкретната дисциплина.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зелените трябва да сменят името си
"Зелените" трябва да сменят името си
Епидемия от холера в Мозамбик след циклона Идай
Епидемия от холера в Мозамбик след циклона Идай