НОВИНИ

Няма да внасят в НС предложението да не се плаща първия ден от болничния

Предложението първият ден от болничните да не се плаща няма да се внася в Народното събрание. Това каза премиерът Бойко Борисов. Мярката за справяне с фалшивите болнични беше предложена след коалиционен съвет миналата седмица.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:00, 19.11.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Идеята предизвика спорове между бизнеса и синдикатите. Министър-председателят каза, че решение на проблема ще се търси в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Сидникатите обявиха,че не се отказват от намеренията си за протест в края на месеца. Бизнесът заплашва да напусне тристранния съвет.

Идеята първият ден от болничните да не се плаща дошла, заради увеличаващият се брой болнични в последните години и съмненията за злоупотреби.

Бойко Борисов - министър-председател: 1 милиард за безплатни лекарства сме дали. И в същото време от 8 на 18 милиона болничните листове. Дори и лекарската гилдия трябва да разбере,че не може да се продължава дето се вика да се толерират таркати. Абсолютно са прави хората и аз за това не се съгласих и за това няма да го входирам - да накажем истински болен да си плати първия ден заради тарикатите.

Въпреки казаното от премиера синдикатите планират протест в края на месеца.

Любка Георгиева - КТ "Подкрепа" : Не бива да подминаваме подобни опити някой да си прави опити с психиката на българския народ. Тъй като точно на това бяхме подложени тази седмица. Ония така наречени вносители стоят и те убеждават, че си крадец, а ти знаеш,ч е не си крадец.
Тодор Капитанов - КНСБ: Структурите, както на КНСБ, така и на "Подкрепа" са в абсолютна готовност за организирано участие в протестни действия, както в национален мащаб, така и в регионален.
Бойко Борисов - министър-председател: От протести пак повтарям се притеснявам от гръцките хотелиери. И ще видите, че те ще протестират повече от сидникатите ако приемехме такова решение.

Работодателски организации определиха решението на премиера като отказ от реформа.

Васил Велев - АИКБ: Ще помислим заедно с колегите от КРИБ с другите работодателски организации как да реагираме. Може би ние трябва да организираме един протест на хората, които не крадат. Може да излезем също така и от НСТС, защото не искаме да ставаме параван на предварително взети решения.

Мерки за ограничаване на злоупотребите бизнес, сидникати и правителство ще небележат заедно в Националния съвет за тристранно сътрудничество, обясни премиерът.

Бойко Борисов - министър-председател: Пределите на работещите хора имат лимит. Ние не можем да оставим 2 милиона да работят на макс а другите покрай тях да се измъкнат.

Тристранният съвет ще обсъжда и мекри за ограничаване на злоупотребите в ТЕЛК-овете допълни Борисоив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев и Борисов за избора на Гешев за главен прокурор
Радев и Борисов за избора на Гешев за главен прокурор
Украйна отхвърля офертата на Газпром за нов договор
Украйна отхвърля офертата на "Газпром" за нов договор