НОВИНИ

Няма доказателства за техническа неизправност в разбилия се край Балчик самолет

Човешка грешка или влошено здравословно състояние на пилота са най-вероятните причини за самолетната катастрофа на летището в Балчик, при която загина 52-годишният варненски бизнесмен Севдалин Вълнаров. До момента не са открити доказателства за техническа неизправност на летателното средство.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
19:26, 25.08.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

В Балчик вече приключи огледа на разбилия се в петък вечер четириместен самолет.

Пламен Николов, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Добрич: Изяснено е това, което може да се изясни на този етап чрез оглед на произшествието. Всичко, което е било в самолета, е запазено като документация и е иззето. Предстои анализирането на тази документация.

Версията, че страничен вятър е причинил инцидента, е малко вероятна, твърдят разследващите.

;

Няма как да се докаже и дали самолетът се е движил с висока скорост. Вече се знае, че на мястото на произшествието не е имало пожар.

Христо Христов, директор на Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта: След неуспешно кацане той отскача на височина 15, 20 метра. Дава ръчките на излетен режим. Оттам се завърта наляво през крило и се срива настрани от пистата на около 30 метра и се разбива в земята.

Летището в Балчик ще остане затворено до премахването на разбилия се самолет от резервната писта. Очаква се действията по преместването да започнат още тази вечер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 мигранти от кораба „Дичоти“ слязоха на италианското пристанище Катания
16 мигранти от кораба „Дичоти“ слязоха на италианското пристанище Катания
Четири фабрики за безакцизни цигари разкриха прокуратурата и полицията в Пловдив
Четири фабрики за безакцизни цигари разкриха прокуратурата и полицията в Пловдив