НОВИНИ

Няма категорична забрана за консумация на вода от чешмите в Първомай

Няма категорична забрана за консумация на вода от чешмите в Първомай. Това съобщи за БНТ кметът на общината Ангел Папазов. Днес проби от водата на абонатите на ВиК се изследват за наличие на уран. Опасно ли е количеството уран във водата на Първомай ще стане известно до месец.

bnt avatar logo
от Н. Ангелова, Д. Димитров
15:05, 19.04.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Въпреки успокоителните данни от регионалната здравна инспекция жителите на село Караджалово избягват да пият водата от чешмите. Хората настояват за завишен контрол.

Мариана Колева, кмет на село Караджалово: Има известна тревожност у населението и се надяваме институциите да си вършат

работата и да ни уведомяват навреме.

Хората в Първомай са разделени в мнението си.

Ваня Янева: Честно казано не се притеснявам, вярвам на изявленията, че нивата са допустими, че са ниски и какво количество е необходимо да се изконсумира годишно, за да има някакво отражение. В общи линии ползваме водата.

Едно от притесненията на хората е, че преди 35 години в района на Първомай е имало находище на уран и завод за добиване на редки метали. Съоръженията отдавна не работят, а върху земята се произвежда селскостопанска продукция.

Ангел Ангелов, кмет на квартал „Дебър": Кладенците, които са правили сондажите, всичко е запечатано преди 30 години. Нямаме информация, че има оплаквания от хора.

И местната администрация и жителите на населените места знаят за проблеми с питейната вода от години.

Николай Митков, заместник-кмет на Първомай: Тук сме от един регион, в който има много изворна вода в селата около Първомай и магазинната мрежа е заредена с достатъчни количества вода.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимата се върна и в Сърбия
Зимата се върна и в Сърбия
Пускат нов албум на Принс с неиздавани песни
Пускат нов албум на Принс с неиздавани песни