НОВИНИ

Няма прелели големи реки и язовири на територията на страната

Няма големи прелели реки и язовири на територията на страната, съобщиха от националния оперативен щаб, свикван след заповед на премиера Бойко Борисов. Военни, полиция, Гражданска защита и общини са на крак, свикани са извънредни кризисни щабове из цялата страна, които ежеминутно следят нивото на реките и язовирите. В Западна България 14 000 домакинства са без ток, но авариите скоро ще бъдат отстранени. Александър Марков с повече информация.

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 01.12.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

До 80 км./час достигнаха ветровете в източната част на страната. Кризисни щабове в цялата страна следят обстановката. Малки реки са предизвикали локални наводнения на територията на областите Благоевград, Перник и Кюстендил, обявиха от Националния оперативен щаб в МВР.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Със заповед на премиера от 8 часа на 30-и беше сформиран Щаба за контрол и координация. Говорихме много и за река Искър и всичко онова, която се случва по другите рекички, те са като водосбор в нея. Разбрахме се къде да бъдат усилени, къде е необходимо да бъдат добавени и преместени, включително и техника, така че и там имаме готовност.

На общините Златоград, Крумовград и Елхово е издадено предписание да повишат нивото си на готовност за посрещане на кризисни ситуации тази нощ.

Гл. комисар Николай Николов, нач. на ГД "ПБЗН": За радост никъде не можем да кажем, че имаме критична ситуация. Извънредна ситуация на територията на страната няма. На териториите на областите Благоевград, Кюстендил и Перник има спорадични излизания на по-малките реки, които не представляват опасност за населението и имуществото му.

14 000 семейства останаха без ток в Западна България.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Свободният обем на тези язовири, които са най-големи, комплексни и значими, е над 30%. Така че българските граждани трябва да бъдат спокойни, институциите са на мястото си, работят.

Пикът на преваляванията се очаква тази нощ, предупредиха от БАН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерски съвет отпуска средства за манастира Св. Георги Зограф в Атон
Министерски съвет отпуска средства за манастира "Св. Георги Зограф" в Атон
Кампанията на БНТ2 „Купувам българско“ с инициатива за Коледните празници
Кампанията на БНТ2 „Купувам българско“ с инициатива за Коледните празници