НОВИНИ

Няма оказван натиск върху БАН относно доклада за АЕЦ "Белене"

Върху Българската академия на науките не е оказван натиск, за да се произнесе положително за изграждането на АЕЦ "Белене". Това заяви Александър Тасев, ръководител на консултантската група за анализа на енергийния сектор. Той потвърди, че изтеклия в публичното пространство междинен доклад за Белене, който отхвърля строителството на проекта, е истински, но не е пълен.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:31, 04.12.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Атомна централа в Белене трябва да бъде изградена само ако има пазарни условия, които показват, че би била изгодна. Това съобщиха от Българската академия на науките по-рано днес. Оттам обясниха още, че появилия се в публичното пространство доклад съдържа само най-лошия от сценариите, който е бил готов към 15 септември.

Александър Тасев, ръководител на проекта към БАН: Започнахме с най-неблагоприятният сценарии за АЕЦ "Белене", за да не бъдем обвинени, че сме започнали с най-благоприятния или от някъде другаде. Най-неблагоприятният сценарии означаваше - възможно най-високи инвестиционни разходи, възможно най-високи оперативни разходи и възможно най-ниски прогнозни цени.

От БАН са предупредили възложителят - Българския енергиен холдинг, че предстои разиграването и на останалите сценарии.

Александър Тасев, ръководител на проекта към БАН: Има варианти, които са жизнеспособни, ние не казваме стройте Белене, а казваме има възможност при постигане на определени параметри, и пак ще повторя - което е трудно, но което е жалон, за някой, който би искал да се опита. Проиграването при най-тежките варианти на разходи - инвестиционни и оперативни се оказа, че при умерени и високи цени, всички сценарии са жизнени.

Учените обясниха още, че не приемат тезата, че са некомпетентни да се произнасят по темата и дори са привлекли видни енергийни експерти, когато са правили изчисленията. Увериха още, че върху тях не е оказван натиск от Министерството на енергетиката или Българския енергиен холдинг - да дадат положително становище за Белене.

Александър Тасев, ръководител на проекта към БАН: Искате да видите, някъде нещо, че все някой ни е казал - правете това или онова - няма такова нещо, разберете. Правителството ще си разгледат резултатите, очакваме преди това парламента да ги разгледа - какво ще се предприеме нататък, ние не можем да кажем.

От Министерството на енергетиката казаха за БНТ, че към момента няма да коментират тиражираните информации за различни варианти на доклада на БАН, и че ще продължат да настояват решението за Белене да бъде взето с консенсус-експертен и политически.

Още днес от БАН ще изпратят писмо до Българския енергиен холдинг, с което ще поискат разрешение да публикуват пълния доклад за централата, за да се пресекат по-нататъшните спекулации по темата. Учените очакват да получат съгласие и до няколко дни ще пуснат текста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Бецинска представя икони и живопис
Илиана Бецинска представя икони и живопис
Тереза Мей провежда ключови разговори в Брюксел за Брекзит
Тереза Мей провежда ключови разговори в Брюксел за Брекзит