НОВИНИ

​Няма опасност да бъдат присвоени банкови сметки или имоти с изтеклите данни

Има ли опасност да бъдат незаконно присвоени банкови сметки или имоти чрез изтеклите лични данни от сървърите на НАП, трябва ли задължително да си сменим личните карти. Кога ще получим повече информация точно какви данни за данъците и осигуровките ни са изтекли? Отговор на тези въпроси потърси Николай Минков .

Николай Минков
от Николай Минков
18:05, 26.07.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Само ЕГН и актуален телефон са необходими, за да направим справка в НАП, дали сме част от близо 4-те милиона българи, чиито лични данни бяха източени. Имаме право на 3 опита.

От 18 часа вчера, когато стартира електронното приложение на НАП, до този момент са направени 500 хил. справки за ЕГН-та.

Две трети от тях са дали положителен резултат за неправомерно разкрити данни. От НАП увериха, че тази информация не е достатъчна ,за да станем жертва на имотно или финансово престъпление.

Росен Бъчваров - комуникационен директор на НАП: Няма нито пряка, нито непосредствена заплаха за имуществото или за евентуално задлъжняване на българските граждани. Няма причини за паника. Не се налага да предприемат действия за смяна на личните си документи.

За особено рисковите 189 души, за които НАП обяви, че са най-засегнати от атаката, също не се налага смяна на личните документи.

Милена Кръстанова - зам. изп. директор на НАП: Към тези лица ние сме се обърнали персонално чрез обаждания, за да можем да ги информираме, да бъдат по-бдителни относно опитите за атаки през мейли, телефони. Някой да им поиска допълнително данни и да се опита да злоупотреби.

От Асоциацията за банково кредитиране увериха, че не може да се изтегли кредит с чуждо ЕГН или данни от лична карта.

Николай Цветанов - Асоциация за отговорно банково кредитиране: В един определен момент лицето така или иначе трябва да получи сумата, която му е отпусната. Т.е. той се появява или пред банков служител или пред служител, на компания, която е в сферата на финансовите услуги и предоставя сумата, и там той се идентифицира с документа си за самоличност.

От НАП дават няколко съвети за хората с компрометирани лични данни.

Росен Бъчваров - комуникационен директор на НАП: За начало да си сменят паролите на електронните пощи и да сменят номера на персоналния идентификационен код, издаден от НАП. Това са мерки чисто превантивни от гледна точка на допълнителна сигурност. Няма пряка заплаха за разкриване паролите на електронната поща.

До няколко седмици чрез онлайн приложението ще получим повече информация, в какъв обем са били засегнати нашите лични данни.

Росен Бъчваров-комуникационен директор на НАП: В момента се извършва цялостно съпоставяне на около 80 милиона записа в базите данни в НАП с информацията, която е разпространена публично.

НАП съветват сънародниците ни в чужбина, които нямат български мобилен номер, да направят справка директно чрез приходната агенция за своите ЕГН-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново огнище на африканска чума по свинете пламна в Русенско
Ново огнище на африканска чума по свинете пламна в Русенско
Зрелищен обир на летището в Сао Пауло
Зрелищен обир на летището в Сао Пауло