НОВИНИ

Няма опасност от епидемия в бежанския лагер край Харманли

Няма опасност от епидемия в лагера за бежанци в Харманли и изкуствено се създава напрежение. Това заяви официално днес началникът на лагера Димитър Захариев. Думите му бяха потвърдени от епидемиологът д-р Снежана Иванова, която обясни че, в България няма регистриран случай на лайшманиоза.

bnt avatar logo
от Мария Ламбова
16:27, 09.11.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

От началото на годината в Бежанския център в Харманли са регистрирани 41 случая на болни от краста. Всички те са излекувани и са върнати в центъра.

Димитър Захариев: "Тези случаи ние ги откриваме при първоначалния прием, т. е. когато хората идват от центровете към нашия център всички подлежат на първоначален преглед и когато има най-малко съмнение за някакъв обрив той се насочва към специалист."

Болестта се предава на места, където има продължителни контакти между хората, както е в Бежанския център.

Доктор Снежана Иванова, директор дирекция “Надзор на заразните болести” - РЗИ-Хасково: "Крие риск да има разпространение на заболяването и разбира се, трябва да се вземат абсолютно адекватни мерки. Няма риск да се предаде на жителите на Харманли, освен разбира се, ако някои не мери бельо и да му се дава да мери бельо."

От лагера в Харманли съобщиха, че там работят 5-ма здравни работника- 4-ма лекари и една медицинска сестра. В центъра в момента има 3100 душ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От КНСБ искат по-високи заплати в някои сектори
От КНСБ искат по-високи заплати в някои сектори
Министър Танева: Фермерските пазари с държавна подкрепа от догодина
Министър Танева: Фермерските пазари с държавна подкрепа от догодина