НОВИНИ

Няма опасност от разнасяне на зараза в русенско

Няма опасност от екологично замърсяване на районите, където се загробват евтаназираните животни, заболели от африканска чума в Русенско. Това съобщиха от Басейнова дирекция. Въпреки огромните загуби, свинекомплексът в село Бръшлен ще възстанови дейността си и ще запази работниците си, категорични са от ръководството на фермата.

bnt avatar logo
от Р. Сушков, В. Николова
18:21, 25.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В свинекомплекса в Бръшлен, където се евтаназират 40 000 животни, имат план за възстановяването на дейността. Не се предвижда освобождаване на 130-те работници.

Д-р Христо Стойков - изпълнителен директор на свинекомплекса в Бръшлен: Влезли сме в контакт с нашия генетичен доставчик. Имаме вече първични разговори за доставка на животни. Имаме наши очаквания в рамките от три до шест месеца да го направим.

Предстои неколкомесечна дезинфекция. Наблюдава се и епизоотичната обстановка. Проблемът за пренасянето на заразата е изключитилно сложен, защото вирусите постоянно мутират при преминаване през животните.

Д-р Христо Стойков - изпълнителен директор на свинекомплекса в Бръшлен: Ние работим много твърдо с датски експерти, които смятат, че кръвосмучещи мухи са също голям резервоар и източник на инфекцията.

Местните хора не трябва да се притесняват от загробването на животните, казаха от Басейнова дирекция. Местата се определят от комисия от техни представители, както и на екоинспекцията и агенцията по безопасност на храните. Изборът на трупна яма е според нормативните изисквания - тя да има надеждна хидроизолация, непозволяваща изтичане на течности извън стените й.

Д-р Христо Стойков - изпълнителен директор на свинекомплекса в Бръшлен: Проблемът е, че трябва да стане бързо, понеже имаме и смъртност.

Ключовата дума за свиневъдите днес е „държавата". Всички очакват активна намеса за спиране на заразата, за да се възстанови работата на един от най-модерните свинекомплекси в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни
НАП пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни
Де Роси премина в Бока Хуниорс
Де Роси премина в Бока Хуниорс