НОВИНИ

Няма опасност от режим на тока

Режим на тока няма и няма да има, каза днес министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Тя допълни, че вече няма населени места без електрозахранване и посочи, че между 10 и 12 януари в страната е регистрирана рекордна за последните 20 години консумация на електричество и газ.

Николай Минков
от Николай Минков
18:22, 13.01.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка: Режим на тока няма и няма да има. Вече няма и населени места без електрозахранване, заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя посочи, че между 10 и 12 януари в страната е регистрирано рекордна за последните 20 години консумация на електричество и газ. Повече подробности от Николай Минков.

7 700 мегавата електроенергия сме потребители през най-студените дне от седмицата между 10 и 12 януари и по 16 млн. кубически метра газ на ден.

Заради пиковото потребление в началото на седмицата се наложи да спрем временно износа на електричество и да ограничим продажбата на ток на борсата.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка: "АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" имат определени ангажименти да предоставят количества енергия на Българската енергийна борса, но временно част от тези количества, около 220 мегавата средно часово на ден, бяха пренасочени към обществения доставчик НЕК точно с този цел, за да бъде гарантирано потреблението на електрическа енергия за българските потребители".

Има проблеми с транспортирането на въглищата от "Мини Марица - изток" към електроцентралите, тъй като поради ниските температури те замръзват във вагоните, призна Петкова.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката в оставка: "Това налага и по-бавното им разтоварване в съответната централа и съответно забавя целия процес. Но в мините е организиран денонощен режим на работа. Колегите работят на 100 процента. Всички са мобилизирани, така че мините да подават регулярно въглища и централите в Маришкия басейн да функционират нормално".

От понеделник енергийното министерство започва проверка на запасите от въглища в електроцентралите, осигуряващи студения резерв и при констатиране на липси, ще има санкции, закани се Петкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха увеличение на минималната работна заплата на 460 лева
Приеха увеличение на минималната работна заплата на 460 лева
Опасност от измръзване на овошки и лозя заради ниските температури
Опасност от измръзване на овошки и лозя заради ниските температури