НОВИНИ

Няма опасност за хората в Първомай след намерения естествен уран във водата

Наличие на естествен уран е установено в три от водоснабдителните кладенци на територията на Община Първомай. Заради превишението на стойностите, на 13 април е спряна водата от източниците, които захранват селата Караджалово, Градина, Крушево и град Първомай. Опасност за населението няма, обявиха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Районната прокуратура-Първомай се самосезира и разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода.

bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 18.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Превишението на стойностите на уран във водата е констатирано на 12 април, след като стават ясни данните от проведено изследване от 20 февруари. Според експертите от Регионалната здравна инспекция забавянето на оповестяването на информацията е нормално, защото процесът на изследване е продължителен. Предприети са мерки за уведомяване на жителите на село Караджалово и град Първомай.

Мариана Колева - кмет на Караджалово: Нямаме възможност да уведомяваме освен устно и минаваме по заведенията, където има хора, обяснявам за наличието на уран и за необходимостта да пият хората вода от минерална вода бутилирана.

Въпреки предприетите мерки, част от жителите на Караджалово не бяха наясно с предписанията. От местната власт съобщиха, че не знаят, откога водата е с превишени стойности на уран.

Ангел Папазов - кмет на Първомай: Няма повод за паника и искам съвсем спокойно да кажа пред Вас и пред зрителите, че в момента няма повод за паника.

Кладенците са запечатани, защото има потенциална опасност водата с превишени стойности на уран да се смеси с останалата, обявиха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Най-голямо е превишението в един от източниците, захранвал Първомай.

Д-р Цвета Иванова- началник отдел "Радиационен контрол"- РЗИ- Пловдив: По протоколите на НЦРЗ е 0,044 милиграма на литър. Това става въпрос за тръбен кладенец. Максимално допустимата граница е 0,03 милиграма на литър съгласно изискването на наредба 9 за качествата на водата, предназначена за питейно битови цели. 730 литра вода човек трябва да изпие за една година, за да се постигне 1/10 от тази граница. Сами разбирате, че това е нищожно нещо.

Днес са взети проби от чешмите на потребителите, като предстои да бъдат изследвани. Очаква се резултатите да станат ясни до дни. От инспекцията са категорични, че основание за паника няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таймс: ​Турция обръща поглед към бившите земи на Османската империя ​
"Таймс": ​Турция обръща поглед към бившите земи на Османската империя ​
Специалисти по борба с градушките в Монтанско заплашват да спрат работа
Специалисти по борба с градушките в Монтанско заплашват да спрат работа