НОВИНИ

Няма опасност за живота на пострадалите в мина "Ораново"

Рано тази сутрин при срутване на скална маса в един от забоите бяха ранени двама работници. Единият е закаран за лечение в Пирогов, а другият е в благоевградската болница.Министерството на енергетиката даде предписания на концесионера на рудник "Ораново" за прилагане на допълнителни мерки за укрепване на мината. Експертите установиха след оглед на място, че тя не е устойчива. От управата на мината отказаха коментар. За инцидента и условията в мина "Ораново" разказва Боряна Черганова.

bnt avatar logo
от Боряна Черганова
17:00, 11.05.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Двамата миньори били нощна смяна, укрепвали металните пръстени на галерията, когато изведнъж върху тях се срутили камъни.

Д-р Христо Юруков - Спешен център Благоевград
Единият, който е на 37 години, от района на град Симитли, е със счупвания на 2-те подбедрици. Към този момент е без опасност за живота. Мъж на 42 години е с фрактура на ломбален прешлен.

Експерти от Инспекцията по труда заедно с минни инжинери, проверяват дали има нарушение на правилника за безопасност за подземния добив.

Петър Попадиин, дир. на Областна инспекция по труда Благоевград
Обикновено в минодобива за всека една галерия се утвърждава паспорт за укрепване на горнището,този паспорт се утвърждава от главния инженер на рудника и те са длъжни да го спазват.

Това не е първият инцидент в мината през 2013 година четирима миньори загинаха при срутване на земна маса ,а един техен колега загина при издирвателните мероприятия.

Дейността на мината в момента е преустановена казаха от полицията и успокоиха, че за останалите миньори в момента няма опасност.

Росен Танушев, директор на ОД на МВР-Благоевград
Не са останали лица в мината след инцидента, уведомена е прокуратурата, и в момента се извършва оглед и необходимите процесуално следствени действия.

Според кмета на община Симитли и свлачището над рудника трябва да се укрепи, за да не се рискува живота на други хора.

Апостол Апостолов, кмет на община Симитли
Концесията на която е отдаден рудника, те не са задължени да поддържат пространството, което е над рудника. Там се образува едно огромно свлачище, може би най-голямото свлачище в държавата и мисля, че трябва на доста високо ниво да се вземат някакви мерки. Аз съм категоричен, че при тая работата която се върши по тоя начин, рудникът трябва да се затвори.

Последната проверка за спазване на концесионния договор, е извършена през април миналата година. Тогава е установено закъснение в изплащането на концесионните възнаграждения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на опасни язовири в пловдивско
Проверка на опасни язовири в пловдивско
Опозицията се обяви за предсрочни избори
Опозицията се обяви за предсрочни избори