НОВИНИ

Трудният път до отмяната на едно спорно решение

На извънредно заседание Общинския съвет на Копривщица прегласува спорното решение, с което връща общия устройствен план на града със забележка да отпадне наименованието архитектурно-исторически резерват. Това се случи в 18.20чЗаседанието е свикано с покана от Рашко Христов, председател на общинския съвет. Това е и човекът, който внася спорната, която на извънредно заседание преди две седмици се приема в отсъствието на кмета на града.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
18:18, 31.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Предложението за свикване на Общински съвет имаше и точка 9, което е за разглеждане на докладна записка за инвестиционно намерение от страна на Радослав Йовков. В началото на днешното заседание обаче тя не беше спомената.

На няколко пъти задавахме днес въпроса защо от Общински съвет искат понятието резерват да бъде осъвременено, съгласно новия закон за културните паметници и ценности, а в решението пише, че понятието отпада, а не се заменя.

Генчо Герданов, кмет на Копривщица: Държа, понеже не е отпаднало това решение на МС да остане като Национален архитектурно-исторически резерват и за това е няколко дена разправията. Щом не е отпаднало, значи трябва да го отменим решението и да се съберем и да решим всички оттук натам какво се прави.

БНТ: Вие ще поискате ли такава промяна?

Генчо Герданов: Да, аз ще поискам, за да можем да седнем и да установим всичко и да се ускори приемането на Общия устройствен план.

БНТ: Какъв би бил бъдещият статут?

Уляна Малеева, Министерство на културата: Не мога да бъда категорична. За мен най-добре би било да бъде архитектурно-строителна и урбанистична групова културна недвижима ценност, с категория: от национално значение. Опазването ще зависи от самите режими за опазване, които се определят. И в този смисъл самото наименование наистина няма кой знае какво значение, но трябва да се извърви самата процедура, за да се случи това, а тя не е много кратка като време.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биолози: „За всяко животно има място под слънцето“
Биолози: „За всяко животно има място под слънцето“
Германия въвежда тол такси по магистралите за чужденци
Германия въвежда тол такси по магистралите за чужденци