НОВИНИ

Няма отклонение от нормите в питейната вода във Варна

Водата във Варна и областта е годна за пиене, не съдържа уран и отговаря на всички норми. Това показват последните изследвания, направени от ВиК-дружеството в града. Пробите бяха взети, след като Върховната административна прокуратура разпореди проверка в цялата страна, заради наличието на уран във водата в Хасково и в Пловдивска област.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Малева, Д. Кираджиев
19:00, 26.04.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Във Варна бяха взети проби от над 100 различни водоизточници. Те бяха анализирани в специализираната лаборатория на ВиК – дружеството.

инж. Валентин Вълканов- управител на ВиК- Варна:
“Всички проби за уран, за радон, за тритий и за други тежки метали са далеч под нормите и са много по- ниски от нормите на Европейския съюз към нас. Така че за цялата общественост на Варна и Варненска област искам най- отговорно да заявя, че във Варна уран няма. ”

За по-голяма сигурност ВиК работи съвместно и с регионалната екоинспекция, където също се правят изследвания. От там също потвърдиха, че водата няма отклонения от нормите.

инж. Валентин Вълканов-управител на ВиК- Варна:
“Ние последните 5 години правим проби за тежките метали и нашата лаборатория е лицензирана. Същевременно с това сме сключили договор и с лицензирана лаборатория, която е за тежки метали.

Резултатите от изследванията на водата за уран във Варна ще бъдат изпратени в Министерството на здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата продължава с порверките
Прокуратурата продължава с порверките
Жельо Бойчев: Приветстваме всички действия на прокуратурата
Жельо Бойчев: Приветстваме всички действия на прокуратурата