НОВИНИ

Няма поводи за притеснение след преминаването на ЦФЛД към НЗОК

От първи април фондът за лечение на деца преминава към здравната каса. От министерството на здравеопазването съобщиха, че фондът ще приема заявления до 29-ти март. Всички документи ще бъдат прехвърлени автоматично към касата. Създадена е организация обработването им да не се прекъсва. От министерството уверяват, че няма повод за притеснение от забавяне на лечението на децата.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:10, 22.03.2019
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Общественият съвет към фонда е заседавал в сряда. Тогава станало ясно,че има проблеми със закупуването на лекарства за 38 деца.

Пенка Георгиева - член на ОС към ЦФЛД, пациентски организации "Заедно с теб": Болниците отказват да лекуват тези деца. Говорим за деца с тежки заболявания - онкологични, онкохематологични. Тъй като фирмите отказват да им дадат лекарствата, тъй като не се знае кой ще ги плаща.
д-р Георги Деянов - директор на ЦФЛД: Няма такова нещо. Фирмите зареждат болниците с лекарства. Фирмите си задават въпроса при това преминаване дали ще има някакъв проблем. Аз смятам, че няма.
;

Комисията в здравната каса ще плаща за лечение в клиники от ЕС. В държави извън общността това ще става по изключение. Правилото притеснява Веселинка. Синът ѝ е с тумор на костите, лекува се в Турция. Опериран е през ноември.До края на годината му предстоят 3 контролни прегледа.

Фондът е одобрил момчето за първия.

Веселинка Дерибеева: Като мине фонда към касата - другите два контролни прегледа дали ще можем да отидем на контролен преглед. Сега се заплаща и пътните разходи и престоя на детето с придружител, дали ще продължават да се заплащат.
д-р Георги Деянов - директор на ЦФЛД: Всичко това е записано в новата наредба и там е казано, че това се заплаща от касата.
;

От наредбата не става ясно как касата ще плаща медицински изделия, твърдят от пациентски организации „Заедно с теб“ Притеснени са и дали в комисията ще има достатъчно подготвени експерти.

д-р Георги Деянов - директор на ЦФЛД: И 1 човек да отиде от фонда в НЗОК той би бил достатъчен за да може да няма никакви спънки.

Според Деянов 4-ма служители на фонда ще започнат работа в комисията към здравната каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Продължават протестите на професионалистите по здравни грижи
​Продължават протестите на професионалистите по здравни грижи
Борисов обеща промени в Закона за устройство на територията, ако има лобизъм
Борисов обеща промени в Закона за устройство на територията, ако има лобизъм