НОВИНИ

Няма приемни родители за бебета в Пловдивска област

В Пловдив и региона липсват приемни семейства, които да се грижат за новородени бебета. Затова деца са настанявани в други области на страната. За да насърчат кандидатите за приемни родители, от Комплекса за социални услуги за деца и семейства се включиха в кампанията „Приеми ме с обич".

bnt avatar logo
от Галена Паскова
12:35, 26.12.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Десислава Тонова е сред жените, които са се престрашили да поемат грижата за бебетата веднага след раждането им. Тя е приемна майка повече от 7 години и досега е дарила с обич девет деца.

Десислава Тонова, приемна майка: Старая се да дам обич, старая се да дам абсолютно всичко за тях до тяхното осиновяване или съответно връщане в биологичното семейство.

Десислава е осиновила първото бебе, на което e станала приемен родител и днес момчето е в първи клас. От шест месеца се грижи за момиченце, което е взела у дома едва на 11 дни.

Десислава Тонова: Това да видиш едно дете как му растат зъбките, как се смее, изобщо това е такава радост.

Общо 90 са приемните семейства в региона, в които са настанени 79 деца. Най-трудни обаче се оказват грижите за най-малките.

Недка Петрова, директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив: През тази година няколко бебета бяха настанени в много отдалечени места, като Кюстендил, като Нови пазар, като Рудозем, което от една страна, ако родителите на тези деца са в Пловдив, прави трудна връзката с тях.

Трудно са намират и семейства, които да приемат две или три деца, за да не се разделят братя и сестри. Затова надеждите на социалните работници са информационната кампания да привлече нови приемни родители, които да отворят сърцата и дома си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ледена пързалка и коледен пазар поддържат настроението на пловдивчани
Ледена пързалка и коледен пазар поддържат настроението на пловдивчани
На втория ден от Коледа честваме и Ден на бащата
На втория ден от Коледа честваме и Ден на бащата