Няма опасност от химическо замърсяване след експлозия в химически комбинат в Испания. В това увери каталунският регионален лидер Ким Тора. При инцидента загина един човек, друг се издирва, а 8 души бяха ранени.

Експлозия, последвана от пожар, избухва в химически завод близо до градчето Ла Канонха, провинция Тарагона в Каталуния. Причините засега остават неясни. Местните власти уверяват, че няма замърсяване с токсични вещества. Но въпреки това жителите на Тарагона и на околните селища бяха призовани да не отварят вратите и прозорците и да останат по домовете си.

Ким Тора, каталунски регионален лидер: Следим ситуацията от самото начало. Основното ни притеснение беше за токсичността, но бихме искали да успокоим хората - няма опасност от отравяне на въздуха. Грижата ни сега е насочена към пострадалите. За съжаление, има загинал човек, а пожарникарите издирват още един.

Жертвата е намерена близо до сграда, която се е срутила след взрива. Двамата от ранените са със сериозни изгаряния.

След мощния взрив на място са изпратени над 20 пожарни коли, 11 линейки и хеликоптер. Има затворени пътища, не се движат някои регионални влакове.

Испанският министър-председател Педро Санчес предложи на каталунските власти помощ за справяне с последиците от инцидента.

Една жертва след мощна експлозия в завод в Тарагона

Една жертва след мощна експлозия в завод в Тарагона

Един човек е загинал, а шестима са пострадали след експлозия в нефтохимически комбинат в Испания.