НОВИНИ

​Няма забавяне на лечението на починалото онкоболно дете

Няма забавяне на лечението на починалото онкоболно 6-годишно дете. Административна пречка, а не пропуск на Здравната каса или ИСУЛ е причината за забавянето на процедурата по заплащане на неговото лечение.Това заяви здравният министър в Здравната комисия. Заради съмнения за административни нарушения, по настояване на БСП, днес в Здравната комисия бяха изслушани управителя на НЗОК и директорите на Агенция „Медицински надзор" и ИСУЛ.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:03, 20.06.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Тромавата процедура при заплащане на нерегистрираните медикаменти е причината за забавянето на Здравната каса и съответно фактурата за няколко хиляди лева, която е получила майката на болното дете. С това се съгласиха и от Касата и от болницата, в която се лекуваше детето.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Поемам ангажимента, заедно с ръководството на НЗОК да прегледам всички процедури и тези, от които няма нужда да бъдат изчистени.

Здравният министър подчерта, че по никакъв начин лечението на 6-годишното момиченце не е било компрометирано.

Мария почина в сряда от левкемия. Близо два месеца майка ѝ чака Здравната каса да одобри заявлението за лечение на детето. В крайна сметка се стига до там болницата да връчи сметката на майката. Управителят на НЗОК заяви, че липсата на средства не е мотив за забавянето на документите. Проблем според него е огромният списък дерегистрирани от производителите лекарства, които след това се продават на по-висока цена.

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК: Решението е много ясно - трябва да се промени тази уредба, защото в момента ниските цени в нашия списък не привличат производителя да продължава да поддържа тази регистрация.

Фактурата, представена на майката вече е анулирана. От Агенция медицински надзор заявиха, че ще бъде направен анализ на нормативната уредба, която касае доставката на нерегистрирани лекарства и процедурата по отпускането им.

Проф. д-р Бойко Коруков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Царица Йоанна ИСУЛ" : Лекарите имат една задача - да лекуват на ниво. Всичко останало е изпълнение на наредбата. Ние нямаме как да изплащаме лекарствата, някой трябва да ги плаща. Особено онколекарствата, които са изключително скъпи.

В момента тече проверка на болницата случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Броят на взетите болнични у нас е над средния за Европа
Броят на взетите болнични у нас е над средния за Европа
Пинк пусна клип със съпруга си
Пинк пусна клип със съпруга си