НОВИНИ

Няма задържани за побоя в "Ботунец", жители на квартала готвят нов протест

Жителите на "Ботунец" на крак, готвят нов протест тази вечер след като роми биха българи заради забележка за силна музика. Напрежението там ескалира във вторник вечерта. Осем души са били настанени в болница, сред тях и дете. Днес те са се прибрали по домовете си. Все още няма задържани за побоя, съобщиха от полицията. От сряда жителите на "Ботунец" протестират срещу агресията в квартала.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
11:37, 03.06.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Във вторник вечерта група роми празнува освобождаването от затвора на свой приятел в блок 1 на "Ботунец". Музиката е силна и след 22 часа съседите искат да бъде намалена. След забележката напрежението прераства в бой пред блока. Маруся Здравчева е сред свидетелите.

Маруся Здравчева: Мъжът ей там е стоварен, даже кръвта му седи на стълбите, където го стовариха, мислехме даже, че е умрял.12-13 годишно дете по стълбите се влачи едва се прибра горе. То беше някакъв ад! Просто не искам да го изживявам втори път. Този побой и тази анархия, която беше миналата нощ.

Маруся няколко пъти се обажда на телефон 112. Полицията пристига 40 минути след сигнала.

комисар Николай Василев - началник на 5 РУП: Единственият патрул, с който разполагам, е бил в 5-то районно, със задържано лице и то по повод кражба на алкохолна напитка от магазин в "Ботунец".

На следващия ден след инцидента полицейското присъствие в квартала е засилено. И българите, и ромите от "Ботунец" организират протестни шествия срещу агресията в квартала.

- Това, което стана просто е непростимо! 4 човека срещу 20 може и повече.

- Има бити, един задържан няма...

Пострадалите са разпитани от полицията. Предполага се, че най-малко трима души са организирали побоя.

Николай Василев - началник на 5 РУП: Въпрос на време е да бъдат задържани, материалите да бъдат докладвани в прокуратурата и всеки, каквото е направил да си заслужи това, което му се полага.

Ромите са наематели на жилище в квартала и не са регистрирани по местоживеене. Според кмета на район "Кремиковци", инцидентът напрежението не е на етническа основа.

Ивайло Панев - кмет на район "Кремиковци": Никой не бива да се заиграва с етническата карта. Проблема тук и този инцидент не е етнически.

Протестите в "Ботунец" ще продължат докто полицията не залови побойниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за МВР
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за МВР
Селата в Русенско нямат сметища за строителни отпадъци
Селата в Русенско нямат сметища за строителни отпадъци