НОВИНИ

НЗОК обмисля да не плаща на аптеките за протоколи за скъпоструващи лекарства

Мерки за ограничаване на разходите за лекарства догодина. Надзорният съвет на здравната каса одобри предложения за промени, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

bnt avatar logo
от БНТ
15:51, 18.12.2018
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Предвижда се, ако по бюджета има преразход за лекарства, производителят да възстановява разликата на Здравната каса.

Освен това - има идея аптеките да не получават по 2 лева за обработка на рецепта за скъпоструващи лекарства по протоколи. Те нямат право на надценка за тези медикаменти, затова е и таксата за обработка на рецептата.

Фармацевти се опасяват, че заради мярката - малките аптеки може да спрат да осигуряват скъпоструващите лекарсва.

Жени Начева, председател на НС на НЗОК, зам.-министър на здравеопазването: Не съм сигурна, че на аптеките се отнемат стимули да работят рецепти, срещу които да получават 2 лв. Това, което трябва да знаят пациентите, е че средствата, които няма да отидат за въпросните два лева, ще отидат за лекарства за скъпоструващо лечение. Това са поне 16 млн. лева по настоящи оценки.
;
проф. Илко Гетов - председател на Бългаския фармацевтичен съюз: "Оттук нататък вече няма да има никакъв икономически смисъл в осъществяването на тази социална дейност на аптеките да осигуряват на пациентите 100% платени лекарства. Отново ще бъде затруднен достъпът на пациентите. Тоест вместо да изпишем вежди, избождаме очи."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция въвежда данък за технологичните гиганти
Франция въвежда данък за технологичните гиганти
Разводът между Лондон и Брюксел - без документ?
Разводът между Лондон и Брюксел - без документ?