НОВИНИ

НЗОК планира мерки за ограничаване на разходите за онколекарства

Мерки за ограничаване на разходите за онколекарства планира Здравната каса. От следващата година се очаква въвеждане на допълнителни изследвания преди назначаване на най-съвременната и скъпа терапия. Обсъжда се и възможността плащането на медикаменти от фонда да се обвърже с постигането на конкретни резултати при лечението на пациента.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:31, 05.06.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

От Здравната каса пресмятат, че 75% от бюджета за онколекарства се харчи за заплащане на така наречената таргетна терапия.

Галя Кондева - директор "Лекарствени продукти", НЗОК: "Това е една много скъпа терапия и тенденцията е такава,че ние не можем на този етап да я ограничим."

Това е и една от причините за преразход в бюджета за онколекарства. По това перо се очаква дефицит между 80 и 100 милиона лева.Касата е договорила с фармацевтичните компании отстъпки за над 170 милиона лева. В момента се водят преговори за допълнителни компенсации.

Галя Кондева - директор "Лекарствени продукти", НЗОК: "Те да преценят къде биха могли да отстъпят - така, че да компенсираме бюджета за тази година доколкото е възможно. И да направим един механизъм предвидим за следващата година."

За целта се предвижда въвеждане на допълнителни изследвания преди назначаване на таргетна терапия.

Галя Кондева - директор "Лекарствени продукти", НЗОК: "Работим в посока да създадем връзки и контроли да може наистина подходящия пациент да получи подходящата терапия".

Бюджетът за онколекарства е 282 милиона лева. От тази година касата плаща и медикаментите за три редки заболявания - белодробна фиброза, туберозна склероза и хемангиом в кърмаческа и ранна детска възраст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в София в защита на НП Пирин и Кресненското дефиле
Протест в София в защита на НП "Пирин" и Кресненското дефиле
ЕС обсъжда реформа на системата за убежище
ЕС обсъжда реформа на системата за убежище