НОВИНИ

НЗОК поема лечението на деца и възрастни в чужбина

От днес Националната здравноосигурителна каса поема лечението на деца и възрастни в чужбина. Това става след решение на кабинета за закриване на действащите досега Фонд за лечение на деца и специална комисия към здравното министерство.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
06:31, 01.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Заявленията на гражданите ще бъдат приемани и обработвани от Здравната каса. А подадените до момента заявления за лечение в чужбина ще бъдат пренасочвани автоматично към новата структура.

Срокът за обработка на заявленията е две седмици. Към момента в касата са прехвърлени 146 заявления, неразгледани от закрития Фонд за лечение на деца и 24 от Комисията за лечение в чужбина.

Утре за Австрия заминава първото дете одобрено за лечение по правилата на здравната каса.

Д-р Галя Йорданова - директор "Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност", НЗОК: Всички случаи, при които предстои заминаване в чужбина, няма да има проблеми, уверявам ви в това във всяко едно отношение. Изготвени са типовите договори с въпросните експерти. Към тях са поканени и хабилитирани лица - професори, доценти, които са били членове на Обществения съвет досега. Някои от тях са потвърдили по телефона, а на други им предстои да подпишат договори да участват като представители на тези експертни съвети, като външни експерти. Така че, няма да има прекъсване, а ще има приемственост на това, което се е случвало до момента.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови изисквания за касовите апарати от днес
Нови изисквания за касовите апарати от днес
Управляващата партия печели местните избори в Турция, губи обаче Анкара
Управляващата партия печели местните избори в Турция, губи обаче Анкара