НОВИНИ

НЗОК ще плаща медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания

Здравната каса вече ще плаща медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания. Прехвърлянето на тази дейност от социалните служби обаче ще се забави с 6 месеца. Причината - в касата няма подготвени служители. Не са разписани и правилата, по които хората с увреждания ще могат да кандидатстват.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:23, 23.10.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

28 годишният Явор е роден с детска церебрална парализа. За да получи инвалидна количка или специални ортопедични обувки, минава през няколко медицински прегледа и оценка от социалните служби. Процедурата може да отнеме няколко месеца. Често се оказва, че помощните средства, които отпускат социалните не отговарят на потребностите на хората с увреждания.

Светлана Никифорова - майка на Явор: Тази количка ние сме си я закупили. Той не се нуждае от вертикализатор, но на него му се полага вертикализатор.

От Асоциацията на родителите на деца с епилепсия се надяват на облекчена процедура и индивидуален подход при отпускането на помощни средства, след като здравната каса поеме финансирането.

Веска Събева - председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия: За да може да получи точно това, което му е необходимо, а не просто, защото има право. Ако ще стане автоматично прехвърляне на пари от една институция в друга, това не е решение на проблема.

Здравното министерство тепърва ще пише правилата, по които касата ще отпуска помощни средства на хората с увреждания. Така вместо от първи януари фондът ще може да поеме тази дейност от социалните до средата на 2020-та година.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК: Необходим е технологичен период от време за подготовка на системата да реагира на тези промени. Не искаме да се създаде напрежение за хората и неполучаване на медицински изделия по такъв тип причини.

Докато касата се готви хората с увреждания ще продължат да получават помощни средства от социалните. Пациентските и работодателските организации в Надзорния съвет на касата смятат,че помощните средства и медицинските изделия трябва да останат в социалните служби.

Андрей Дамянов - представител на НПО в НС на НЗОК: За нас това е прибързана стъпка.ние нямаме все още смислена здравна реформа.

Решението касата да финансира помощните средства и медицинските изделия беше взето след протестите на майките на деца с увреждания през миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камионът от Есекс е регистриран във Варна
Камионът от Есекс е регистриран във Варна
Фолксваген все още не е взел решение къде да е новият завод
Фолксваген все още не е взел решение къде да е новият завод