COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Обама говори пред кубинския народ

Драматичните събития в Белгия сложиха своя отпечатък върху последния ден от историческото посещение на американския президент Барак Обама в Куба. Днес той произнесе обръщение към кубинския народ в националния театър "Алисия Алонсо" в Хавана, в присъствието на кубинския си колега Раул Кастро.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:53, 22.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Обама говори пред кубинския народ

Преди да се обърне към кубинците, Барак Обама каза, че в молитвите си американците са с Белгия и осъждат нападенията срещу невинни хора.

Барак Обама, президент на САЩ: "Ще направим нужното, за да подкрепим нашия приятел и съюзник Белгия и виновниците да бъдат изправени на съд. Това отново ни напомня, че светът трябва да се обедини. Трябва да сме заедно в борбата срещу тероризма, независимо от националност, раса или вяра. Можем и ще победим онези, които застрашават безопасността и сигурността на хората по света".

Американският президент обяви една наистина историческа мисия на посещението си в Хавана.

Барак Обама, президент на САЩ: "Дойдох тук, за да погреба последните останки от Студената война в двете Америки".

В емоционалната реч, често прекъсвана от аплодисменти, Обама говори за демокрацията с цитати от Хосе Марти. Увери, че е дошъл да подаде приятелска ръка на кубинците, предложи партньорство в мира и дори спомена, че е време ембаргото срещу Куба да бъде вдигнато. Обама каза още, че е Вашингтон ще настоява за спазването на човешките права на Острова.

Барак Обама, президент на САЩ: "Вярвам, че гласоподавателите трябва да могат да избират правителството си на свободни и честни избори".

Последната среща на Барак Обама беше с десетина кубински дисиденти, които той поздрави за смелото поведение. В срещата участва и водачката на протестното движение "Дамите в бяло" Берта Солер.

Топ 24
Най-четени
Борисов и председателите на ЕК и Европейския съвет инспектираха границите от въздуха (ОБОБЩЕНИЕ)
Борисов и председателите на ЕК и Европейския съвет инспектираха границите от въздуха (ОБОБЩЕНИЕ)
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)