НОВИНИ

Обама отмени безвизовия режим за кубинци

В последните си дни като действащ президент, Барак Обама отмени безвизовия режим, прилаган до този момент за кубинци. Повече от 20 години, всеки кубински гражданин, стъпил на американска земя, имаше право да получи американско гражданство.

обама отмени безвизовия режим кубинци
bnt avatar logo
от БНТ
07:16, 13.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Всяка година десетки хиляди кубинци се възползват от специалния имиграционен режим, който Съединените щати прилага за тях. Повече от 45 хиляди са заменили Хавана с Вашингтон само миналата година. Кубинците, получили американско гражданство през последните 20 години пък са над два милиона.

Решение за премахване на специалния режим влиза в сила незабавно. Хавана от години призовава за отмяната, защото приема американската имиграционна политика като насърчаване на кубинците да емигрират.

Жозефина Видал, министър на външните работи на Куба: "Днес се слага край на една миграционна криза. Слага се край на трафика на хора, на една дискриминационна политика, на двойните стандарти, които не бяха справедливи спрямо мигрантите от останалата част от света".

Вече за кубинците ще се прилага същата имиграционна политика, която е в сила за всички останали чуждестранни граждани. Желаещите да влязат на територията на Съединените щати, ще трябва да подадат молба за виза. Незаконните имигранти ще бъдат депортирани. Кубинското правителство обеща да приеме обратно всеки, който пожелае да се върне, но не всички кубинци, живеещи в щатите са оптимисти.

Сааведра, кубинец в Маями: Има хора, които няма как да се върнат в Куба. Нямаше как да го направят и докато Кастро беше жив, защото щяха да бъдат убити.

Хората на острова обаче приветстваха новината.

Леобиз Дискесне, жител на Хавана: "Хубавото е, че сега, когато знаем, че няма как да достигнем Съединените щати незаконно, няма да има и толкова жертви. Години наред хиляди кубинци просто се качваха на лодките и потегляха в неизвестното. Много от тях загубиха живота си в морето".

Решението на Вашингтон е част от процесът за нормализиране на отношенията с Хавана. Президентът Обама обаче настоява за продължаване на линията на поведение между двете държави, но решенията след броени дни вече ще се взимат от Доналд Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При студено време се увеличава рискът от сърдечно-съдови проблеми
При студено време се увеличава рискът от сърдечно-съдови проблеми
Навременна инвестиция помага на община Кайнарджа в лошото време
Навременна инвестиция помага на община Кайнарджа в лошото време