COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Обама покани Тръмп в Белия дом и обеща плавен преход

Американският президент Барак Обама каза, че е поканил новоизбрания държавен глава на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом, и обеща плавен преход във властта въпреки различията между двамата. Обама заяви, че желае успех на Тръмп като президент от името на цялата страна. Той призова демократите да оставят настрана своето разочарование след победата на републиканеца Тръмп и да работят за успешен преход във властта.

от БТА
22:47, 09.11.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Обама покани Тръмп в Белия дом и обеща плавен преход

"Сега всички ние му пожелаваме успех в обединяването и ръководенето на страната", каза Обама в изявление в Розовата градина на Белия дом, след като Тръмп победи демократката Хилари Клинтън. "Искам да гарантирам, че преходът ще бъде осъществен добре, защото в крайна сметка всички сме в един отбор", заяви президентът, който положи доста усилия, за да помогне на Клинтън да победи Тръмп.

Обама отбеляза, че с Тръмп имат големи различия, но подчерта, че "всички ние искаме най-доброто за тази страна". Тръмп обещава да отмени много от постиженията на Обама, осъществени през осемгодишното му управление. Обама предупреждаваше избирателите, че ако Тръмп спечели изборите, "целият този напредък отива на вятъра".
Президентът насърчи хората да запазят вяра в политиката след изборите, спечелени от предизвикваща разделение фигура като Тръмп.

"Трябва да запазите кураж. Не ставайте цинични. Дори за миг не си помисляйте, че не можете да промените нищо", заяви той. По думите му американците се нуждаят от усещане за всеобщо единство и сплотеност. "Страната има нужда от чувство за сплотеност, всеобщо единство, уважение на нашите институции, нашия начин на живот, върховенството на закона и уважение помежду ни", каза президентът.

Той заяви, че е поздравил по телефона Тръмп за изборната победа. "Ние не сме само демократи или републиканци. Ние първо сме американци, първо сме патриоти. Ние искаме най-доброто за нашата страна", каза Обама. Американският президент заяви, че е изключително горд от Клинтън. Според него кандидатурата ѝ е изпратила послание към жените в САЩ, че "могат да стигнат до най-високите нива на политиката".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ердоган ще дойде в София в петък
Ердоган ще дойде в София в петък
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината