Обама разговарял с Путин по телефона за кризата в Сирия

Президентът Барак Обама е позвънил по телефона на руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят положението в Сирия, съобщи Кремъл. Двамата са оценили положително решенията от Мюнхен на Международната група, и са изразили подкрепа за прилагането на прекратяване на огъня и хуманитарната помощ. Путин отново е призовал са обединен антитерористичен фронт с отказ от двойни стандарти, се казва още в руското комюнике.

от БТА
преди 4 години
Чете се за: 00:31 мин.
По света
Обама разговарял с Путин по телефона за кризата в Сирия

Президентът Владимир Путин е заявил, че са необходими работни контакти между представители на министерствата на отбраната на Русия и САЩ, които биха позволили да се води по-успешна борба срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Путин отново е призовал за създаване на обединен антитерористичен фронт и отказ от двойни стандарти, се допълва в съобщението.

По въпроса за Украйна Путин изразил надежда, че "Киев ще предприеме практически стъпки по изпълнение на задълженията си по Минското споразумение, включително за пряк диалог с Донбас, обявяване на амнистия и извършване на конституционна реформа, съгласувана с представители от Донецк и Луганск, и привеждане в сила на закона за особен статут", посочва още Кремъл.

В съобщение на Белия дом за телефонния разговор се посочва, че Обама е казал на Путин, че е важно Русия да изиграе конструктивна роля в Сирия, като прекрати въздушните си удари срещу умерените опозиционни сили. Двамата лидери са подчертали важността на доставките на хуманитарни помощи за Сирия, се посочва в съобщението на Белия дом.

Топ 24
Най-четени