НОВИНИ

Обединен пчеларски съюз: Положението е критично, готвим се за национален протест

Министърът на земеделието Румен Порожанов свиква спешно Консултативния съвет по пчеларство. Причината са протестите на браншовите организации заради случаите на изтровени с пестициди пчелни семейства. Какви са основните искания на пчеларите и могат ли те да бъдат изпълнени от държавата - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше инж. Михаил Михайлов – председател на Обединен български пчеларски съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
07:05, 08.05.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Положението наистина е критично, категоричен беше инж. Михайлов. По думите му, на Консултативния съвет трябва да бъдат решени два основни проблема - с отравянето на пчелите и с поставянето на жълти табели за маркировка и идентификация на пчелни семейства.

Инж. Михаил Михайлов – председател на Обединен български пчеларски съюз: Необичайно рано и необичайно много пчелни семейства загиват, мащабите са толкова големи, че се наложи да направим протести. По данни на пчелари, около 70% от пчелите в областите Добрич, Варна, Плечен и други места са поразени.

Нормативните разпоредби са да не се пръска през светлата част на деня, освен това, трябва надлежно да се уведомяват пчеларите за обработка на земеделски площи с пестициди. Това не се спазва, обясни инж. Михайлов.

Инж. Михаил Михайлов – председател на Обединен български пчеларски съюз: Очакваме днес да се вземат решения, които да облекчат участта на пчеларите, защото ние в случая сме пасивни.

Ще искаме увеличение на санкциите, земеделците да бъдат наказвани с по-строги финансови глоби и да бъде завишен контролът върху пръскането с пестициди, категоричен е представителят на пчеларите.

Инж. Михайлов допълни, че браншът е в готовност за национален протест, ако не се изпълнят представените искания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобил се вряза в група деца в Япония
Автомобил се вряза в група деца в Япония
Зона за хипотерапия ще помага на деца с увреждания в Пловдив
Зона за хипотерапия ще помага на деца с увреждания в Пловдив