НОВИНИ

Обединените арабски емирства с интерес към български стоки

Обединените арабски емирства имат интерес от закупуване на земеделски земи, зърнени култури, животни, готови храни и розово масло от страната ни.Това каза в специално интервю за БНТ Н.Пр Мериам ал Мхейри,която е министър за продоволствената сигурност на емирствата. Ирина Цонева разговаря с нея.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:05, 19.11.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Тя е принцеса, а от октомври миналата година и министър, отговарящ за продоволствената сигурност в ОАЕ.Визитата на Н.пр. Мериям ал Мхейри у нас е продължение на разговорите на най-високо ниво между премиерът Бойко Борисов и престолонаследникът на Абу Даби принц Зайед по темата храни и сигурност.

Н.Пр.Мериям бинт Мохаммад Сайед Ал-Мхейри: Продоволствената сигурност, за която отговаряме сред националните приоритети на Обединените арабски емирства. Ние внасяме 90% от храната си, не сме богати на водни ресурси и обработваеми земи и затова имаме интерес от диверсификация на източниците и трябва да работим с повече страни. В тази връзка разглеждаме България като страна с огромен потенциал, защото вие сте известни с вашите изключително вкусни и здравословни храни.
- Вие със сигурност сте запозната и с идеята на премиера за така наречените хранителни хъбове на Балканите, където с общи усилия и от останалите страни в региона могат да се предложат работещи проекти в земеделието, животновъдството и производството на храни, които да заинтригуват и Обединените арабски емирства.
Н.Пр.Мериям бинт Мохаммад Сайед Ал-Мхейри: За мен Балканският регион е като фризерът на Европа. Вие имате плодородна земя, много възможности за производство на храни. Огромен потенциал виждам и във вашите стопанства за производство на шафран, продукт, който ние консумираме много. Имате и висококачествено животновъдство ,което представлява интерес за нас, произвеждате и изключително розово масло ,ние пък обичаме парфюмите, за част от които това масло е основен продукт. Така че, един скорошен двустранен бизнес форум би дал широка платформа за обсъждане на конкретни проекти.

ОАЕ имат и интерес от закупуване на земеделска земя в България, посочи още н.пр Мериям Ал-Мхейри и подчерта, че България също би била заинтересована от такива инвестиции. Сериозен потенциал в за развитието на двустранните отношения има по нейните думи и в сферата на туризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сидеров: Нямам амбиция за постове в изпълнителната власт
Сидеров: Нямам амбиция за постове в изпълнителната власт
Стоян Мирчев: Управляващите подготвят данък върху дрехи и обувки втора ръка
Стоян Мирчев: Управляващите подготвят данък върху дрехи и обувки втора ръка