COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Обект с уникална археология е недостъпен за пловдивчани и гостите на града

Бившият магазин "Нармаг" в Пловдив, в който има експонирана уникална археология - фрагменти от античния стадион на Филипопол, остава недостъпен за пловдивчани и гостите на града.

от Мариела Хубинова
09:22, 21.04.2019
6073
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Четири години след подписването на меморандум за сътрудничество между австрийския собственик на сградата и общината през 2015 г. до днес не е намерено решение, за да се осигури публичен достъп до археологията в подземните нива на търговския център.

Евелина Здравкова: Археологическото наследство е богатство на целия ни народ и е абсурдно и недопустимо да бъде скривано.

Арх. Стефанова: Трасето под бившия "Нармаг" се намира в трасето на античния стадион на Филипопол. Ние смятахме, че той ще бъде достъпен, през цялото време така си мислехме.
Илия Илиев - екскузровод: За да може градът да губи възможно най-малко трябва всяка една възможност туристите и местните да се докоснат до този стадион,... да бъде налице.

Защо никой не вижда скритото богатство на Пловдив и България? Неспазване на закона за културното наследство или липсата на конструктивен диалог е причина за това и какви са възможните решения - гледайте днес в обедните новини "По света и у нас", рубриката "Частен случай".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кирилицата помага за развитието на Монголия
Кирилицата помага за развитието на Монголия
Патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия за празника Цветница
Патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия за празника Цветница