НОВИНИ

Обезвредиха бомбата, открита при изкопи за метрото в София

Специализирани екипи обезвредиха старата авиационна бомба, открита вчера в района на Военната академия, заради която се наложи евакуация на живеещите в района хора. Заради работата на сапьорите за часове бе спряно и движението на превозни средства по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между Орлов мост и "Оборище". 250-килограмовият боеприпас от времето на Втората световна война беше намерен при изкопни дейности за метрото.

Николай Минков
от Николай Минков
18:42, 25.10.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Точно в 11.10 сапьорите от Горна Баня взривиха на полигона "Сливница" авиобомбата. За детонацията е използван 2кг и половина тротил, като след първоначалния взрив е последвал вторичен от самата бомба.

Сапьорите обясниха, че вероятността от експлозия на престояли дълго време в земята стари боеприпаси е голяма.

Майор Васил Димитров - командване на Сухопътни войски: Корозията малко или много е повлияла върху елементите на боеприпаса и всяко едно преместване или движение на самия боеприпас може да доведе до задействането на така наречените взриватели на авиационния боеприпас.

Поради тази причина първата мярка при откриването на недетонирани стари бомби е евакуацията на населението.

Майор Васил Димитров - командване на Сухопътни войски: "Откритията боеприпас е с 90-100 кг активно вещество. Мощността му е с радиус на поражение 3 километра.

Намирането на невзривен боеприпас от Втората световна война в центъра на София не е изолиран случай заради масираните бомбардировки, на които е била подложена столицата от Съюзническата авиация.

Професор полк. Димитър Недялков, Военна академия "Г. С. Раковски": 50 боеприпаса са паднали на невзрив. Няма в статистиката данни колко от тези боеприпаси са извадени и обезвредени. Така че може да има. Аз познавам над 10 случая, в които по време на изкопни работи на територията на София са разкрити такива авиационни бомби.

Общо 168 населени места в България са атакували съюзчинеските самолети, като са изсипали над 45 000 бомби. Само в София са разрушени над 12 600 сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте по БНТ: Ларнака - Лудогорец, среща от турнира на Лига Европа
Гледайте по БНТ: "Ларнака" - "Лудогорец", среща от турнира на "Лига Европа"
Андрей Райчев: Атмосферата е пред буря
Андрей Райчев: Атмосферата е пред буря