НОВИНИ

Обиколката на потомците на Макгахан у нас приключи в Батак

Обиколката в България на наследниците на американския журналист Джанюариас Макгахан приключи с посещение в Батак. Мястото, за което той пише, че е попадал в долината на смъртта и на хората без сълзи. Всичко, което вижда той описва в статиите си, а без тях светът нямаше да узнае какво точно се е случило в Батак и България след потушаването на Априлското въстание.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
21:43, 10.06.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Пади Макгахан е правнучка на военния кореспондент. Тя не успя да спре сълзите си в църквата „Света Неделя" в Батак, където дни наред майките са се крили с децата си от башибозуците и с голи ръце са изкопали кладенец, за да търсят вода.

Пади Макгахан - потомка на Джанюариас Макгахан: Плача, защото събитията са много емоционални и това може да е историята на всеки, а не само на Батак в България. Просто си представям какво са преживели тези хора и това ме разчувства.
Питър Макгахан - потомък на Джанюариас Макгахан: Впечатли ме фактът, че вероятно никак не му е било лесно да стигне до Батак само с ходене и яздене на кон. За хората от Съединените американски щати, това би било изключително приключение. А това, което е написал, може да ме разплаче. Смятам, че статиите му са променили историята.

На гроба на Макгахан пише, че той е Освободителят на България. Това подчертаха и ученици от Карлово, които пристигнаха в Батак специално за да се срещнат с роднините на военния кореспондент.

Мария Петрова - преподавател в СУ „Христо Проданов" - гр. Карлово: Ние сме от Карлово, наследници на Левски, решихме да посетим Батак и да се срещнем с наследниците на Макгахан. Това е много рядко в живота да се срещнат.

14-те потомци изминаха целия път на Макгахан по време на Руско-турската освободителна война. Те бяха впечатлени от факта, че на името на техния прародител у нас има кръстени десетки улици и дори училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екопротест в защита на плаж Делфин
Екопротест в защита на плаж "Делфин"
Мерки за редуциране на административната тежест в КАТ
Мерки за редуциране на административната тежест в КАТ