Обилните дъждове влошиха качеството на пшеницата във Великотърновско

Почти половината от площите с пшеница във великотърновско са пострадали след обилните валежи. Зърнопроизводителите, които не успяха да приберат реколтата преди пороите, в момента жънат покълнало жито.

от Зорница Илиева
преди 2 години
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Въпреки че жътвата във великотърновска област подрани с 20 дни, много земеделски стопани не успяха да приберат цялата реколта преди обилните дъждове.

Андрей Андреев - агроном: Времето много зле повлия, самият дъжд който се изсипа, зърното покълна на самия клас и това води съответно да слабо качество на самата пшеница.
Румен Тодоранов - зърнопрозводител: Досега в моята практика съм имал два или три случая на покълнала пшеница... Била е в рамките на 2 или 3 процента, тази година на места стига и до 50 процента покълнала пшеница!.

Земеделските стопани очакват много ниски добиви и покачване на цената на качественото зърно.

Румен Тодоранов - зърнопрозводител: Според мен цената на добрата пшеница ще се повиши, а на тази ще се намали.

Все още е рано да се каже обаче дали това ще се отрази на цената на хляба, тъй като според зърнопроизводителите, тя зависи най-вече от промяна в цените на горивата. По думите им повишението в цената на зърното няма да повлияе толкова, колкото очаквания ръст на природния газ и на тока.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени