НОВИНИ

Обиск в международен център "Рьорих" в Москва

Следствените служби иззеха почти една трета от колекцията на световно известния музей. Според властите това е направено в рамките на дело по фалита на руска банка, но според ръководството на центъра по този начин министерството на културата се опитва да присвои старинната сграда на музея и безценното наследство семейство Рьорих, което е популярно и в България.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:50, 09.03.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Тези любителски кадри са направени от служители на международния център "Рьорих" в Москва в деня на обиска - 7 март. Спецчасти разбиват вратите и изземат общо около 200 картини и рисунки за милиони долари или почти една трета от наследството на семейство Рьорих, което се пази в музея.

Днес посетителите на старинната сграда недалеч от Кремъл можеха да видят само пустеещите им места по стените.

Следствието обяви, че обискът е извършен по делото за фалита на руската "Мастербанк" през 2013 г. Един от собствениците ѝ е подарил девет картини на музея, който, както и международния център, са обществени организации и не се финансират от държавата.

Ръководството на музея обаче обвинява министерството на културата, че спецакцията е част от опитите на руската държава да си присвои сградата и наследството на Николай и Елена Рьорих - известни по цял свят изследователи на Изтока.

Александър Стеценко, вицепрезидент на МЦ "Рьорих": "Бяхме свидетели на въоръжено нападение в музея в центъра на столицата ни до Кремъл като по този начин беше нанесен сериозен удар по престижа на родината ни и по културата въобще".

От самото министерство засега няма коментар. При обиска не само са били иззети картини, но и всички документи, включително и копията за собственост и произход на колекцията на Рьорих. Това поражда съмнения дали изобщо ще бъдат върнати обратно.

Международният център "Рьорих" и музеят са създадени преди 25 години по волята на сина на Николай Рьорих - Святослав. Центърът има множество последователи в Европа, включително и в България. Европейското му представителство се намира именно в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлин Русев подаде оставка от управата на Квадрат 500
Светлин Русев подаде оставка от управата на "Квадрат 500"
Невярна е информацията за предстоящо разрушаване на тютюнев склад в Пловдив
Невярна е информацията за предстоящо разрушаване на тютюнев склад в Пловдив