НОВИНИ

Обиски след трагедията в Карелия

Руското следствие обискира социалното министерство на Москва в проверка по организацията и контрола на детския туризъм, след като 14 ученици се удавиха в езеро по време на детски лагер. Москва и автономната република Карелия, където се случи трагедията, днес са в траур в памет на невръстните жертви.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:08, 20.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Със суров северен климат и повече от 60 000 езера, република Карелия е добро място за уроци по оцеляване в трудни условия. На това е трябвало да бъдат обучавани и почиващите в местен лагер сираци и деца от бедни семейства. Вместо това 14 от тях намират смъртта, след като възпитателите пренебрегват предупрежденията за буря. Те повеждат 47 деца с две канута и лодка в езерото Сямозеро още в събота.

Двете канута обаче се преобръщат. Загиналите са на възраст между 12-13 години и са от Москва. Оцелелите са намерени премръзнали и с наранявания.

Децата са на почивка в лагера през ваканцията като част от социална помощ от московското кметство. Лагерът е скаутски с чести походи и нощувки на открито. През последните години обаче има доста оплаквания заради условията и надзора на децата, на които не е обръщано внимание.

И сега - ръководството на лагера не спазва изискванията да извести предварително спасителните служби за езерния поход. А за трагедията се разбира почти денонощие по-късно от дете, което успява да се добере до брега.

Игор Панин, началник на регионалния спасителен център: "Най-страшното е, че никой навреме не е могъл да се обади, защото всичките им телефони се оказали във водата".

От днес лагерът е затворен, а петима души от управата му са задържани. Следствената служба на Русия обискира и социалното министерство на Москва в проверка на дейността на чиновниците, които отговарят за детския туризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацата – най-предпочитана край морето
Цацата – най-предпочитана край морето
Полицията затяга контрола в Слънчев бряг
Полицията затяга контрола в Слънчев бряг