НОВИНИ

"Облачни класни стаи" във всички пловдивски училища

Близо 300 учители от 22 пловдивски училища вече са сертифицирани за работа с образователната платформа на Гугъл. Плановете са до края на 2019-а година всичките 54 училища в общината да са започнали дигитализиране на учебния процес. Въвеждането на така наречената "Облачна класна стая" ще направи уроците по-интересни, децата – по-активни, ще улесни общуването с родителите и в перспектива може да се окаже решение на проблема с тежките раници.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Росица Колева
19:00, 15.12.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Гугъл платформите са безплатни, целят трайна дигитализация на всички учебни процеси, позволяват неограничен брой потребителски профили, всички документи са достъпни от всяко място по всяко време, а след време може би напълно ще изместят хартиените носители.

Таня Николова, директор на СУ "Св. Св. Кирил и Методий": "Ще се подобри комуникацията между нас самите педагогически специалисти. Ще се подобри комуникацията с родителите - всички деца са на таблетите и по телефоните – ако ние можем да им даваме домашните по телефона, ако те могат да си учат урока по телефона – решихме, че ще им по-забавно и в същото време ще имат по-голям интерес."
Александър Ангелов, ръководител на Център за творческо обучение:"Безспорно това е един от начините да се реши проблема с техните раници, защото съдържанието сипра да бъде точно тези 100 страници, които имат точно в този клас, в този учебник и на хартия неперменно. Отделно е предизвикателство на издателите на учебници да произвеждат с добро качество електронните ресурси, които могат да се споделят по този начин"

Седем от преминалите курса пловдивски учители имат защитен международен Гугъл сертификат за обучители. Толкова специалисти няма в цялата страна. Сред тях е преподавателят по история Панка Вълева.

Панка Вълева, преподавател в СУ "Черноризец Храбър":"С моите ученици като обсъждаме понятия, в историята има много понятия, бързичко в облачната класна стая качваме някаква картинка, която предизвиква асоциативното мислене на децата и всяко може да добави коментар."
Стефан Стоянов, зам.-кмет на Пловдив:"Инвестираме вече пета година в техническа помощ, само тази година са похарчени 300 000 лева за облачни системи, електронни дъски, проектори и допълнителни компютри."

За старта на програмата Община Пловдив е сред финалистите в международната класация за иновативна политика, чиито награди бяха раздадени преди месец във Виена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Николов: Досега във ВиК сектора се действаше хаотично
Валентин Николов: Досега във ВиК сектора се действаше хаотично
Книгите с добавена реалност - все по-популярни у нас
Книгите с добавена реалност - все по-популярни у нас