НОВИНИ

Областният управител на София подаде оставка, премиерът я прие

Министър-председателят Бойко Борисов е поискал и приел оставката на областния управител на София-град Веселин Пенев. Това стана след като днес премиерът Борисов назначи проверка на Главния инспекторат на сделката, а първите резултати от нея станаха основание да сезира и прокуратурата. Вчера от БСП съобщиха, че областния управител на София Веселин Пенев е разрешил апетитният имот от 7 декара в центъра на столицата да бъде продаден за малко под 700 хиляди лева. От БСП поискаха оставката на Румяна Бъчварова, а от ГЕРБ призоваха реформаторите да оттеглят областния управител на столицата. Оставката на Пенев поискаха и от Патриотичния фронт, но областния управител бе категоричен, че няма основание за оставка.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
19:24, 09.09.2016
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Рано сутринта премиерът направил спешно съвещание за сделката с "Царските конюшни". На него разпоредил проверка по случая, съобщи в парламента вицепремиерът Бъчварова.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Ако се установи нередност на сделката, каза че очаква областният управител да си подаде оставката. Ако не си я подаде той ще му я поиска.

Минути по-късно, от ГЕРБ благодариха на БСП, че са направили публична сделката за "Царските конюшни". Според тях в този скандал има 2 страни -че процедурата е стартирана от БСП в лицето на министър Асен Гагаузов и финализирана от сегашния областен управител, издигнат от Реформаторския блок и лично от Радан Кънев.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Изцяло подкрепяме премиера Борисов за искането РБ да оттегли сегашния областен управител, защото няма да позволим подобни действия и те са с определен икономически привкус да петнят името на сегашния МС.

Цветанов дори посочи, че и при предишното им управление е имало инвеститорски интерес към конюшните. Предлагани са били 20 милиона евро, но тогавашният областен управител и сегашен член на ГЕРБ Данаил Кирилов не е позволил сделката. Веднага след изявлението на ГЕРБ от ляво атакуваха, че няма как да излязат чисти от скандала, защото областният управител Веселин Пенев е назначен от премиера и той носи отговорност за него. От БСП нападнаха и вицепремиера Бъчварова.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Вицепремиерът Бъчварова е съучастник в тази сделка. Разполагаме с документа, питане до нея и нейния отговор, в който тя дава зелена светлина за тази продажба. Тоест, ако ГЕРБ вече искат оставката на областния управител, ние вече искаме оставката на г-жа Бъчварова, която излъга и е съучастник в тази сделка.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова поясни, че документът разпространен от БСП не е становище по сделката. От него става ясно, че преди години имотите на МВР са обявени за такива с "отпаднала необходимост" и че МВР многократно е искало областният управител да издаде акт, с който отново да си върнат имотите и да се разпореждат с тях, но това не е било направено. Бъчварова намира намесването ѝ в скандала като неуместно.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Да ви честитя 9-ти септември днес и да благодаря на другарката Нинова, че ни напомни какво е БСП - преднамереност, некомпетентност и лъжи. Целият ден това е поведението на БСП.

Сградите са собственост на няколко министерства. Регионалното е предупредило за съдебни процедури около терена, а земеделското е дало отрицателно становище.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: Ние сме отговорили в началото на месец април, че Министерството на земеделието и храните не желае не желае да бъде процедирана въпросната процедура. Нося писмото.

Строителният министър поясни, че с тази сделка всъщност е продадена само земята, но не и сградите. И отправи обвинение към областния управител, че еднолично е решил да продаде на ниска цена 7 декара земя в центъра на столицата.

Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Върху тази земя, от която областния управител се отказва и прекратява собствеността на държавата, сградите държавна собственост остават държавна собственост.

Областният управител е категоричен, че не може да става дума за злоупотреби и нарушаване на закона. Твърди, че собственикът на този терен не може да строи нищо върху него, защото няма права върху сградите. Според него, сделката не само не е ощетила, но е изгодна за държавата - получени са пари от терен, с който не можело да се направи нищо и за който държавата само плаща такси. Пенев обясни и как се е стигнало до цената на имота - била е определена от независим оценител по обективна методология.

Веселин Пенев - областен управител на София: Аз ви говоря може би 20 минути за това как такъв вид терен е неизползваем и как той няма никаква пазарна цена. До момента, до който няма установено такова, а аз съм 1000 процента сигурен, че няма как да бъде установено нарушение, аз няма как да подам оставка, нито ще я подам и това беше разговорът ми с премиера.

Съдбата на областния управител сега зависи от проверката на Главния инспектора и на главна прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ефектът от стряскащите снимки нa цигарите
Ефектът от стряскащите снимки нa цигарите
Софийската синагога на 107 години
Софийската синагога на 107 години