НОВИНИ

Облекчават трафика в центъра на София с еднопосочно движение

Ключови булеварди и улици в центъра на София да станат еднопосочни - това предлагат от Столичната община с цел облекчение на трафика. Транспортното решение предполага въвеждането на еднопосочност по булевардите „Княз Ал. Дондуков", „Цар Освободител" и улица „Гурко". Очаква се така движението да се осъществява двойно по-бързо.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
16:03, 10.02.2017
5056
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Предвижда се движението по булевард „Княз Ал. Дондуков" да бъде в посока от моста "Чавдар" към "Ларгото" в отсечката между булевард "Васил Левски" и булевард "Цар Освободител". Булевард „Цар Освободител" да бъде от Ларгото в посока Софийския университет, а улица „Гурко" - от булевард „Васил Левски" към улица „Алабин".

Евгени Крусев - заместник-кмет по транспорт на София
"Основната идея е да се оптимизират транспортните потоци по начин, по който да се намали като времепътуването, така и вредните емисии, които автомобилите отделят, стоейки в задръстванията, които се получават в момента в на практика централната част на града."

След това по булевард „Княз Ал. Дондуков“ ще се направи велоалея с ширина 2.50 м. от южната страна на булеварда, а до нея ще бъдат разположени трамвайни линии и пътните платна за движение. За безопасността на пътниците на трамвайните спирки ще бъдат изградени и перони.

Евгени Крусев - заместник-кмет по транспорт на София
"Тази велоалея на Дондуков ние планираме да я продължим през моста "Чавдар", след което да отиде към Ботевградско шосе и на практика да вържем всички източни квартали с центъра на града с велосипеден транспорт, а от другата страна се връзва с велоалеята на "Тодор Александров" и отива в западната част на града, така че това на практика е една диаметрална велоалея през целия град."

Проектът предстои да бъде представен на архитектурна комисия, след което ще бъде разгледан от разширен експертен съвет и ще бъдат направени обществени обсъждания. Очаква се промените да влязат в сила в началото на есента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Дания тийнейджърка е обвинена в планиране на бомбени атентати
В Дания тийнейджърка е обвинена в планиране на бомбени атентати
Протестиращите шивачки от Дупница ще получат парите си
Протестиращите шивачки от Дупница ще получат парите си