НОВИНИ

Лотарията вече е държавна: Ще важат ли печеливши талони от частните игри?

Край на частните лотарии. Днес бяха обнародвани промените в Закона за хазарта. Така на пазара остават единствено игрите на Спортния тотализатор. От петък билетчетата на частните фирми трябва да бъдат изтеглени, а неизплатените до момента печалби няма да се гарантират от държавата.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:22, 18.02.2020
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

От петък се преустановява разпространението и продажбата на лотарийни билети, фишове и талони извън тотопунктовете. По-интересно обаче е какво липсва в този закон - а именно механизъм, който да защити правата на спечелилите, но не получили все още печалбите си от лотарията и на хилядите търговци, които продаваха билети и много от които сега вероятно ще фалират. Според експерти при такива резки промени в законодателството, държавата носи най-малкото морална отговорност към тях.

"Всеки с печалба над 100 лева трябва да се свърже с оператор, за да получи инструкции как да вземе своята печалба" - доскоро това е било най-щастливото обаждане за потребителите на лотарийни билети. Вече не.

Търговски отдел - Лотарийни билети: В момента има запор на сметките от НАП госпожо и не можем да изплащаме. Ако падне запора, което не мога да ви кажа дали ще се случи, ще започнем да изплащаме. Но дотогава билетите ще останат неосребрени. Съжалявам.

Преди пет години братя Аспарухови спечелиха почти два милиона лева.

Благовест Аспарухов: Имаме още по 525 хиляди на човек за него и за мене. Това е голяма сума, с труд няма да постигнем, тези пари да ги спечелим.

Промените в Закона за хазарта създадоха два големи проблема - как спечелилите от лотарията ще си получат печалбите и как търговците на билети, особено дребните, ще си върнат инвестицията. По техни сметки става дума за над 18 хиляди търговски обекта и суми от почти 35 милиона лева.

Иван Колев - собственик на търговски обект: Това за нас стават едни хартийки, които ние ще ги хвърлим. А това са си преки загуби. Тезата фирмите да се оправят помежду си е несъстоятелна, тъй като в тия фирми не работят роботи, не работят мъртви души, а живи хора.

Повод за притеснение има.

Валя Гигова - адвокат: При наличие на задължения от 700 милиона няма как който и да било гражданин, който е спечелил сума, да се конкурира с държавата и преди държавата да получи сумите, които му се полагат от съответния билет.

Държавата в лицето на Комисията по хазарта остава на позицията, че това са частно правни отношения и всеки може да си търси правата в съда. Спечелването на подобно дело обаче може да се окаже безпредметно - заради липсата на обезпечение.

Валя Гигова - адвокат: При всички случаи законодателят беше длъжен да помисли за хората. Не може да не се мисли за потърпевшите, които са наистина невинни и косвени жертви от това законодателно изменение.

От частната лотария приеха да се срещнат с нашия екип, но не се съгласиха да застанат пред камера. Увериха ни, че стига да бъде вдигнат запора върху сметките им, ще изплатят всичките си задължения. Кога и дали изобщо ще стане това, засега е въпрос на късмет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и още 8 страни настояват за действия срещу пакета Мобилност от ЕК
България и още 8 страни настояват за действия срещу пакета "Мобилност" от ЕК
Виновният за взрива във Ветово остава в ареста
Виновният за взрива във Ветово остава в ареста