НОВИНИ

Обраха църкви в четири русенски села

Обраха църквите в четири русенски села, а храмът в село Пепелина за една седмица е разбиван два пъти. Откраднати са икони и пари, събрани от дарения.

bnt avatar logo
от Теодор Стамболийски
20:50, 06.11.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Крадците се промъкнали в църквата в Пепелина необезпокоявани от никого, защото в селото живеят едва осем души. При първия обир взели кутията с дарения, в която е имало 120 лева.

Георги Великов - зам.-кмет на община Две Могили: Сумата може да не изглежда голяма, но в края на краищата, това са личните средства на хората, те са дадени от сърце и по този начин се обезсмисля, обезверяват се хората.

При втория обир посегнали на 20 икони. Като по чудо е оцеляла най-ценната - на Богородица Млекопитателница, която е изключително рядка и наскоро била реставрирана.

Георги Великов - зам.-кмет на община Две Могили: Това е едно безбожно дело, един акт на вандализъм, с който е осквернено църковното имущество.

Крадците не са пожалили и 100-годишната църква „Св. Иван Рилски" в съседното село Острица. От нея задигнали дори расото на свещеника. Местните хора са възмутени от посегателствата над православни храмове в района.

Жителка на селото: То вече не сме хора.
Жителка на селото: Вярвам в Господ, ама, като посегне да вземе такива работи.

Икони са откраднати и от църквите в Кацелово и Каран Върбовка. Хората предполагат, че престъпниците са едни и същи и се надяват скоро да бъдат заловени. За да се подобри сигурността в населените места от Община Две Могили спешно изграждат система за видеонаблюдение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на новия български филм В кръг
Премиера на новия български филм "В кръг"
Репортерът на БНТ Александър Марков получи отличие от Сухопътните войски
Репортерът на БНТ Александър Марков получи отличие от Сухопътните войски