НОВИНИ

Обрат по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

5 години след убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина - Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от втората инстанция заради процесуални нарушения и липса на достатъчна яснота за автора на деянието. Яна Кръстева беше убита на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина. Тялото й беше намерено няколко дни по-късно, а Николай Русинов - Чеци беше задържан и обвинен след половин година. В първите дни след убийството изненадващо се оказа в чужбина, а след като се върна първо беше само свидетел по делото. Първият арестуван беше Пламен Трифонов, който прекара четири месеца в ареста, а впоследствие всички обвинения срещу него бяха свалени.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:00, 05.07.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Върховните съдии отмениха решението на Апелативния съд отпреди година, когато доживотната присъда на Чеци беше заменена с 19 г. затвор. Според тях втората инстанция е допуснала противоречия и неясноти, и в мотивите липсва пълен и коректен анализ на доказателствата. ВКС се съгласява с възраженията на защитата, че изводът, че Русинов е извършителят, е неубедително формулиран в решението.

Според магистратите, липсват конкретни мотиви за пряк умисъл. Те посочват още, че не е изяснен часът на смъртта на младата жена и са игнорирани данни за присъствие на други три лица, за което имало веществени доказателства. Апелативният съд не е коментирал и личността на Чеци, психологическия му профил, а също и това,че е бил в пияно състояние. Адвокатът на Чеци каза, че е очаквал такова решение, защото по делото е имало много пропуски.

Иво Найденов, адвокат на Чеци: Все пак трябва да се посочи какво е извършил Николай Русинов. Откъде се прави изводът, че той е умъртвил Яна Кръстева. На базата на кои доказателства и каква е ролята на останалите три лица, чиито ДНК е намерено там.

Решението на Върховния съд се забави близо половин година. Родителите на убитата Яна очакваха решението още през април. Тогава в интервю за БНТ те изразиха опасенията си, че делото може да се върне за преразглеждане.

Явор Кръстев, баща на убитата Яна Кръстева /14.04.2016 г./: Предполагам, че се връщат някакви доказателства и имаме съмнения, че може да го оневинят, но не ми се вярва дотам да стигне. БНТ: Откъде се появяват тези съмнения? - От приказки оттук-оттам от хора с моята съдба. Пак така стигат като мен до доживотна присъда връщат го на ВКС... обикновено казват каквото каже Апелативният съд това дава и ВКС.

Пет години след жестокото убийството най-големите страхове на родителите са свързани с това да не видят Чеци отново на свобода. Прокуратурата е убедена, че Русинов е извършител на жестокото престъпление и ще настоява за доживотен затвор. Това каза за "По света и у нас" говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя припомни, че държавното обвинение също искаше връщане на делото, заради намаленото наказание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерските битки във Великобритания
Лидерските битки във Великобритания
Провал на френските разузнавателни служби
Провал на френските разузнавателни служби