НОВИНИ

Образование, наука и бизнес с поредна крачка за обединение в Пловдив

Регионални научни центрове ще подпомагат икономическо развитие на Пловдив и привличането на инвестиции във високотехнологични производства. Идеята не е нова, но първата стъпка за реализацията и беше направена с подписването на меморандум за сътрудничество между Община Пловдив и Българската академия на науките. В документа е застъпено и участието на икономическа зона "Тракия".

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Димитър Димитров
11:00, 09.05.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Според кмета на Пловдив - Иван Тотев, благодарение на професионалните гимназии, 9-те университета и над 40 000 студенти, науката отдавна е фактор в местната икономика. Според БАН, стъпката към по-доброто взаимодействие е в създаването на регионални центрове за върхови постижения и компетентност.

Акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН: "По естествен начин вътре ще присъства това, което се прави в региона. Извършвате научни изследвания – имате съответната инфраструктура, която е основен акцент в последните центрове за компетентност и върхови постижения и този тип инфраструктура се използва както от учените за развитие на приложни изследвания, така и от самите представители на бизнеса."

Партньор по проекта е и американска компания, която инвестира време и пари в най-високотехнологичното производство в България. Освен сензори и контролни елементи, фирмата прави и компоненти по поръчка на американската космическа агенция НАСА. Компанията има завод в Тракия икономическа зона с 1350 работници.

Христо Цветков – Sensata Technologies: "Във фабриката си тук в Пловдив имаме над 85 работни места за хора с висше образование и затова доста тясно работим не само с Техническия университет в София, а и с поделението му в Пловдив."

Участието на бизнеса в новия проект може да повлияе и върху качеството на образованието – смятат участниците в икономическата инициатива.

Христо Цветков – директор "Човешки ресурси" в Sensata Technologies: "Често ми се случва да имаме интервюта, когато говорим с хора, които са висшисти, някои от тях дори имат проблем да си спомнят темата на дипломната си работа."

Растежът на бизнеса е свързан и с квалификацията на младите специалисти. Затова от високотехнологичните браншове настояват образователната система у нас да въведе по-високи изисквания, такива каквито имат държавите в Европейската общност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди левове загуби търпи община Русе от вандалски прояви
Хиляди левове загуби търпи община Русе от вандалски прояви
Голям интерес към професията пожарникар в Благоевградска област
Голям интерес към професията пожарникар в Благоевградска област