НОВИНИ

От нашите пратеници в Ню Йорк: Образованието - ключов фактор срещу тероризма

На министерска дискусия в централата на ООН в Ню Йорк, организирана по инициатива на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и премиера на Норвегия Ерна Солберг, нуждата от достъп до образование за всяко човешко същество в света бе определена като ключов фактор в борбата срещу екстремизма и тероризма. Специалните ни пратеници в Ню Йорк Ирина Цонева и Илия Иванов разказват за срещата.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Оператор: Илия Иванов
06:40, 20.07.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Без качествено образование, което да включва и най-бедните държави на планетата, нито една от целите за устойчиво развитие на света до 2030 година, одобрени от ООН миналата есен, не може да бъде постигната. Това подчерта генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред участвалите в дискусията правителствени ръководители, министри и членове на неправителствени организации от десетки страни.

Като една от държавите лидери в подкрепата на тази теза премиерът на Норвегия Ерна Солбер посочи, че образованието трябва да бъде неотменно във фокуса на вниманието както в рамките на настоящия форум на върха на икономическия и социален съвет на ООН, така и във всички други инициативи на организацията.

Ерна Солберг, министър-председател на Норвегия: 37 милиона деца по света са лишени от достъп до училище заради конфликти и кризи в техните държави. Без образование мечтата за по-добър живот не би била възможна за нито една социална общност. Именно от нас, световните лидери зависи да направим така, че нито едно дете на планетата да не бъде лишено от достъп до възможно най-доброто образование. Включително тези, които често остават извън статистиките като децата с увреждания например или пък други, които растат в зони на конфликт или бежански центрове

Всичко това изисква много ясен план, добре подготвени образователни кадри, които имат познания за специфичните нужди на отделните групи деца и твърди финансови ангажименти от страна на правителствата, а и на неправителствения сектор, казаха още участниците в срещата.

Те подчертаха и нуждата от специално внимание към образованието на жените и младите момичета в отдалечените и слабо развити региони

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравната каса въвежда пръстовия отпечатък в 5 болници
Здравната каса въвежда пръстовия отпечатък в 5 болници
Франция удължи извънредното положение с шест месеца
Франция удължи извънредното положение с шест месеца