НОВИНИ

Голям интерес към публичното обсъждане на бюджета на София

Обсъдиха публично бюджета на София в Столичната община. Залата трудно събираше всички желаещи да зададат въпросите си. Освен общински съветници и заместник-кметовете, както и главният архитект на София, присъстваха и представители на различни неправителствени организации. Кметът на София Йорданка Фандъкова не участваше в обсъждането. Въпреки че от общината се похвалиха, че без да увеличават данъците, са увеличили приходите с близо 200 млн. лв. за 6 години, повечето организации и граждани изказаха сериозни критики.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:49, 11.01.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Едни от най-активните в залата бяха от организацията "Термално-нормално". Те са категорично против Централната минерална баня на София да се превърне в музей, каквито са плановете на общината. Преди месец пред банята дори имаше флашмоб по хавлии.

Виргиния Захариева, гражданско сдружение "Термално-нормално": Само за един месец сме 4000 души, просто не може да неглижират нашето мнение, няма да го оставим така, искаме си минералните води, топлите сърца на София.

Обяснението на общината е, че не са намерили инвеститор за СПА център и затова искат да превърнат басейните в зали за културни събития.

арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Инвестицията в подобен тип съоръжения винаги е доста скъпо и парите, които се инвестират в банята в Банкя са около 5 милиона и трябва да се намери финансово работещ инструмент, това нещо да е достатъчно добре работещо.

Стана ясно и че главният архитект е поканил свои унгарски колеги, за дадат насоки как да възродим Централната минерална баня, като вземем добрия опит на Будапеща. Там дори имат общински холдинг, който управлява целия минерален ресурс на града. От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система пък упрекнаха общината, че за Бюджет 2019 е предвидено да бъдат построени 15 детски градини, но 8 от тях са присъствали и в проектобюджета за 2018 г.

Васил Николов, Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система: А тъжната истина е, че за миналата година има отворени само 2 детски градини. Надяваме се тази година да има нов резултат.

Новите детски градини в София ще са в Кръстова вада, Курило. Манастирски ливади и две в Овча купел. А още десет ще бъдат преизградени и разширени. Капиталовата програма обаче може и да се променя и затова кметът по образованието Тодор Чобанов покани заинтересованите организации на среща.

д-р Тодор Чобанов. заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости": И включително ако се появят възможности за външно субсидиране, да бъдат добавяни обекти. Така че ще има още другата седмица подобна среща на която ще коментираме обект по обект.

На общественото обсъждане стана ясно и че главният архитект на София Здравко Здравков е дал срок до 31 януари на собствениците на "Захарната фабрика" да представят план за възстановяването на комплекса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради несъгласие на САЩ: Израел няма да продаде F-16 на Хърватия
Заради несъгласие на САЩ: Израел няма да продаде F-16 на Хърватия
В Полша задържаха бивш полски агент и служител на „Хуауей“ в обвинение в шпионаж
В Полша задържаха бивш полски агент и служител на „Хуауей“ в обвинение в шпионаж