НОВИНИ

​Обществените поръчки, финансирани от бюджета, са по-рискови

Обществените поръчки, финансирани изцяло от бюджета, са до четири пъти по-рискови от поръчките, финансирани от еврофондовете. Според Центъра за изследване на демокрацията, причината да се наблюдават по-малко злоупотреби при обществените поръчки с евросредства, е в контрола. На този фон, глобите не спират възложители да организират поръчки в нарушение. Според вицепремиера Томислав Дончев, една от мерките за пресичане на лошите практики са електронните търгове.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:37, 31.10.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Годишно у нас се разпределят около 7 млрд. лв. под формата на обществени поръчки. 5000 са възложителите, а изпълнителите близо 22 000.

Томислав Дончев, вицепремиер и министър по европейските фондове и икономическата политика: "Имаме случаи, при които всяка трета-четвърта поръчка е с тежък порок и то не случайно. Имаме случаи, при които контролните органи откриват при годишна база по няколко тежки нарушения. Въпреки целия режим на санкции същият възложител продължава да възлага по същия начин."

Затова се обсъждат идеи за по-строги санкции. Едно от предложенията е да се редуцира бюджета на съответната институция, ако тя е община или агенция. Друг вариант е прилагането на централизираното възлагане и прехвърляне на процедурите в Центъра за обществени поръчки. Според вицепремиера Томислав Дончев е нужно да се гарантира и адекватна конкуренция.

Томислав Дончев, вицепремиер и министър по европейските фондове и икономическата политика: "Ако в една процедура има 20 или 30 участника и на финалната фаза са оцелели поне половината от тях има истински сблъсък на офертите, не само на цените и всички останали параметри. Тогава няма как да има корупция."

Според анализ на Центъра за изследване на демокрацията, наказателното преследване е съсредоточено по ниските етажи на властта, а присъдите са малко.

Руслан Стефанов, директор Икономическа програма - Център за изследване на демокрацията: "Липсата на наказуемост, особено по високите етажи на властта, остава за България много сериозно видима."
Емил Дечев, съдия: "За съжаление не се образуват наказателни производства срещу виновните длъжностни лица. Не се внасят обвинителни актове в съда, поради което осъдителните присъди за едни такива престъпления са малко."

Най-често престъпленията, свързани с обществените поръчки, включват сключване на неизгодна сделка, изготвяне на документи с невярно съдържание, безстопанственост и подкуп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полиция влезе в незаконен мигрантски лагер в Париж
Полиция влезе в незаконен мигрантски лагер в Париж
Над 30 000 частни охранители ще се включват в опазването на сигурността в София
Над 30 000 частни охранители ще се включват в опазването на сигурността в София