НОВИНИ

Гледайте по БНТ общественото обсъждане за Истанбулската конвенция

Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция за превенция на насилието срещу жени и момичета се провежда днес в Софийския университет. Дискусията е организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Дебатът в момента се излъчва на живо по БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
06:11, 23.01.2018
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Основен проблем в текстовете на конвенцията се смята въвеждането на така наречения "трети пол" и това предизвика остър обществен и политически спор.

Три са основните позиции, които се очертават в Парламента. Тази на ГЕРБ - които смятат, че документът трябва да бъде приет така както е публикуван. Воля - според които конвенцията трябва да се приеме, но с особено мнение по спорните точки и Обединените патриоти и БСП, които твърдо смятат, че документът трябва да бъде отхвърлен. От Брюксел коментираха спорните текстове като грешка в превода и предложиха да бъде направен нов.

Светият Синод от своя страна излезе със становище, че не подкрепя Истанбулската конвенция и въвеждането на понятия, несъвместими с българския обществен ред и непознати в националната ни правна система. Около 200 неправителствени организации са заявили участие в дискусията. Очаква се по време на дебата да има протест в подкрепа на конвенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитровград, Дряново и Трявна също обявяват грипна епидемия
Димитровград, Дряново и Трявна също обявяват грипна епидемия
САЩ призоваха Турция да прояви сдържаност в Северна Сирия
САЩ призоваха Турция да прояви сдържаност в Северна Сирия